SPORT JE VĚDA: Vliv sexu na sportovní výkonnost aneb Proč je Ronaldo tak úspěšný

16. srpen 2016

Vrcholoví sportovci o tom příliš nemluví, ale skoro každý z nich už toto dilema řešil. Ovlivňuje sex sportoní výkonnost? Co je na tom pravdy? Dozvíte se v dnešním díle pořadu Sport je věda.

Pod vlivem trenérských rad i historických mýtů drží řada sportovců i sportovkyň před důležitými závody sexuální půst. Věří, že si tak uchovají v těle potřebnou energii.

Sexuální doping

„Donedávna u velkých sportovních mužských týmů platilo, že trenéři dbali na pohlavní zdrženlivost před výkonem v domnění, že testosteron, který je nastřádán, povede k lepšímu výkonu,“ říká na úvod neurolog a odborník na sportovní medicínu Petr Homoláč s tím, že podle odborných výzkumů tomu tak není.


Celá řada validních studií prokázala, že hladina testosteronu se nemění. To znamená, zdrženlivost žádný význam nemá. Na druhou stranu se ukázalo, že u mužů i u žen se během orgasmu zvyšuje hladina oxytocinu a zejména prostaglandinu, který v daném momentě vede ke stavu mírného opojení a významného zklidnění. Pomůže k tomu prožitku, který vytváří hormon serotonin. Tento efekt trvá zhruba do dvou hodin a vede k dobrému spánku. doktor Petr Homoláč

„Sex před sportovním výkonem by měl být vlastně stimulující, tedy pokud je završen vydatným spánkem a jeho pozitivní hormonální efekt není narušen alkoholem a ponocováním,“ pokračuje redaktorka Českého rozhlasu Markéta Ševčíková.

„Významná postava sportovní současnosti Ronaldo tvrdí opak, bohatý pohlavní život mu významně pomáhá v jeho výkonu. Nevíme, je-li to mediální prohlášení – vstříc jeho fanynkám, nebo jestli je to skutečnost,“ říká Homoláč.

Ženy versus muži

„Sex, především orgasmus, účinkuje na ženy skutečně jinak než na muže,“ rozvádí téma Ševčíková. „U žen – sportovkyň prožitek orgasmu snižuje svalové napětí a svalovou bolest, vede k lepší regeneraci svaloviny. Sexuální abstinence nemá valný význam, možná obráceně, adekvátní sex nespojený s alkoholovými excesy může být pozitivní,“ shrnuje doktor Homoláč.

„Výzkumy provedené na Ženevské univerzitě mu dávají za pravdu. U patnácti vrcholových atletů a fotbalistů sledovali švýcarští odborníci výkonnost po sexu či různě dlouhém sexuálním půstu. A dospěli k jednoznačným závěrům: sex pár hodin před sportovní událostí žádný prokazatelný vliv na výkonnost neměl. Výkonnost byla ovlivněna pouze v případě, že k milostnému aktu s vyvrcholení došlo jen pár minut před začátkem soutěže. Tady se projevily rozdíly mezi muži a ženami. Ejakulace totiž v mužském těle vyvolává potřebu spánku. Sportovci se na rozdíl od sportovkyň cítili malátní a nedostatečně nabuzení,“ uzavírá Ševčíková.

Sledujte celý seriál SPORT JE VĚDA s Českým rozhlasem Plus o neobvyklých souvislostech ze světa sportu, věda a techniky.

autoři: mše , Martina Gillichová
Spustit audio