Srážka asteroidu se Zemí nehrozí, vyvrací NASA poplašné zprávy o zkáze planety

2. únor 2018

Britský bulvární deník Daily Mail ohromil své čtenáře informací, že k Zemi se koncem prvního únorového víkendu přiblíží obří asteroid, který může způsobit zkázu naší planety. Nebezpečí srážky ale podle odborníků z americké NASA nehrozí. Asteroid se totiž bude pohybovat ve vzdálenosti desetkrát větší, než v jaké se nachází Měsíc.

Přestože poplašná zpráva není pravdivá, rychle se rozšířila i do řady dalších magazínů. NASA na dotazy, proč o takovém nebezpečí mlčí, odpověděla stručně: „Protože je to lež.“ Dodala také, že srážka nehrozí nejen letos, ale ani v průběhu následujících 100 let.


Asteroid 2002 AJ129 proletí kolem Země ve vzdálenosti kolem 4 milionů kilometrů. Tělesa, která prolétávají kolem Země je možné zaměřit i na vzdálenost několika set milionů kilometrů.

Podobné poplašené zprávy nemusí vzniknout záměrně. Často jsou způsobené nevhodným zjednodušováním skutečnosti, nebo jen neporozuměním. V tomto případě byl podle astronoma Petra Pravce kamenem úrazu zřejmě nešťastně zvolený termín „potenciálně nebezpečný asteroid“.

„Začal se používat pro asteroidy, které by se někdy – třeba i ve vzdálené, velmi vzdálené, budoucnosti – mohly přiblížit k Zemi příliš těsně. Ale to neznamená, že představují nějaké riziko. To znamená jen to, že je potřeba je sledovat, aby se třeba v příštím tisíciletí vyloučila možnost srážky,“ vysvětluje Pravec.

Vždy, když se nějaký asteroid přiblíží k Zemi, představuje to pro astronomy příležitost pro jeho důkladnější prozkoumání. Pozorování je užitečné mimo jiné proto, aby mohli odborníci propočítat pohyb těchto vesmírných těles a detekovat možné riziko i stovky let dopředu. Nejčastěji se pro takové pozorování používají klasické optické dalekohledy. Budoucí směřování asteroidu je pak možné zpřesňovat pomocí radaru nebo Hubbleova teleskopu.

autor: ošv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.