Steinmeierova návštěva je zdvořilostní. Oba prezidenti jsou z jiného těsta, říká komentátor

12. září 2017

Do Prahy dnes na několik hodin přiletěl německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Jednat bude s prezidentem Milošem Zemanem, setká se také s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem z ČSSD a několika ministry. Proč setkání probíhá teď? „Později by Steinmeier přijížděl do země, která žije naplno volební kampaní před sněmovními a prezidentskými volbami,” vysvětluje komentátor Lidových novin Robert Schuster.

Jde o první setkání prezidenta Steinmeiera a Miloše Zemana. Podle Schustera bude zajímavé sledovat, jak si hlavy státu sednou. „Oba jsou z poněkud jiného těsta. Zatímco Steinmeier i jako ministr preferoval spíše styl jednání v zákulisí, nepřicházel s velkými gesty, tak Miloš Zeman je jak známo politik, který má rád možnost sebeprezentace nějakým silným vyjádřením,” říká.

Několikrát za rok

Česko a Německo si letos připomínají 25 let od podpisu Smlouvy o dobrém sousedství a 20 let od podpisu Česko-německé deklarace. Schuster výročí nepovažuje za hlavní agendu setkání.


Pokud by Steinmeier tu návštěvu odkládal, tak by přijížděl do země, která žije naplno volební kampaní před sněmovními a prezidentskými volbami.Robert Schuster

„Beru to především jako takovou zdvořilostní návštěvu. U dvou států, které spolu sousedí, jsou propojeny ekonomicky a které se snaží spolupracovat i na evropské úrovni, se sluší, aby se jejich prezidenti několikrát do roka sešly,” vysvětluje redaktor.

Krátká návštěva

Německý prezident přijíždí do Prahy pouze na několik hodin. „Tomu bych velký význam nepřikládal. Dnes už se ty velké státní návštěvy s vojenskými poctami a několikadenním programem moc nekonají, zvlášť, pokud se jedná o návštěvy mezi dvěma blízkými sousedy,” podotýká novinář.

„Spíš si myslím, že je to ze strany německého týmu snaha vyhnout se české předvolební kampani. Pan Steinmeier se v prezidentském úřadě neobjevil zčistajasna, má za sebou velkou politickou minulost jako volební lídr sociálních demokratů a ministr zahraničí. Myslím si, že je tam i určitá obava, aby se někdo nepokusil tu jeho cestu využít,” říká Schuster.

Robert Schuster

Nezavírat dveře

Miloš Zeman se vymezil vůči politice německé kancléřky Angely Merkelové. Odmítl její přístup v oblasti imigrace a vztahu k islámu. „Bude zajímavé, jestli se oba prezidenti tohoto tématu dotknou. Osobně předpokládám, že Steinmeier to neudělá, rozdíly mezi představami české a německé politické reprezentace si uvědomuje,” myslí si redaktor.

„Očekávám vyznění ve smyslu, že víme, že se neshodneme, nicméně je třeba pokračovat v dialogu a dál o těch věcech hovořit, nesnažit se prudce zavírat dveře nebo praštit do stolu, jak to třeba dělají v jiných středoevropských státech,” popisuje Robert Schuster.

autor: bid
Spustit audio