Stopy atentátníka z Manchesteru vedou do Libye. Jde o další ohnisko terorismu?

25. květen 2017

Britská policie je přesvědčena o tom, že za pondělní teroristický útok v Manchesteru je odpovědná organizovaná skupina. Policie zatkla už osm lidí a usilovně pátrá po osobě, která použitou bombu sestavila. Informoval o tom šéf manchesterské policie. Pátrání po komplicích Salmana Abediho dále pokračuje, stopa vede do Libye. Atentátníkův otec měl mít vazby na tamní odnož sítě Al-Káida a v hlavním městě Tripolisu byl zadržen Abediho bratr.

„Libye je uprostřed občanské války a na jejím území je prakticky nemožné vymáhat právo a pořádek. Je tam ohromné množství teroristických a extremistických skupin i jednotlivců,“ říká bezpečnostní expert Josef Kraus.

Situace se podle něho může dále zhoršit po zhroucení Islámského státu v Iráku a v Sýrii. „Jeho členové se velice pravděpodobně přesunou právě do Libye. Ale ti, kdo mají evropské pasy, se pravděpodobně vrátí do svých domovských zemí. Je otázkou, jestli už budou mít násilí dost,“ dodává.

Komplikace pro vyšetřování


AKTUALIZUJEME: Britská policie odmítla sdílet informace o vyšetřování teroristického útoku v Manchesteru s americkými bezpečnostními složkami. Informovala o tom BBC. Spojené království tak reaguje na uniklé fotografie z místa činu, které ve středu zveřejnil deník The New York Times. Britská premiérka Theresa Mayová pak chce při čtvrtečním setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na summitu NATO proti úniku citlivých informací protestovat. Více na webu iRozhlas.cz>>

Britské úřady ve středu vyjádřily nelibost nad tím, že z americké zpravodajské služby do médií uniklo jméno možného pachatele. „Britové ho nechtěli zveřejnit, protože právě prošetřovali okolí pachatele, zejména jeho příbuzné. Únik může varovat veškeré jeho komplice, aby opustili zemi nebo změnili identitu. A to může výrazně zkomplikovat vyšetřování,“ myslí si Kraus.

Může poslední únik ohrozit důvěru britských tajných služeb v americké partnery? „Nijak zásadně. Obě strany musí spolupracovat na celé řadě dalších událostí na území Velké Británie nebo v zahraničí. Je to chyba, kterou si tajné služby vyříkají,“ dodává.

autor: všt
Spustit audio