Studie o rytířích řádu Jedi znovu vyprovokovala diskuzi o predátorských časopisech

29. červenec 2017

Hned v několika vědeckých časopisech vyšla nedávno smyšlená studie o takzvaných midichlorianech, které se údajně nacházejí v lidských buňkách. Díky těmto malým tvorům pak lidé mají mít stejné schopnosti jako rytíři řádu Jedi z kultovní filmové ságy Star Wars. Vydání textu umožnily takzvané predátorské časopisy, které jsou s vidinou zisku ochotné otisknout i na první pohled nekvalitní vědecké studie. Autoři, publikující v těchto časopisech, se ovšem díky publikační činnosti mohou dostat i ke státním grantům.

Autor studie chtěl celým počinem upozornit na problematiku predátorských časopisů, které škodí seriózní vědě. Těmto periodikům jde totiž hlavně o finanční obohacení a za jistý poplatek jsou ochotná vydat prakticky cokoli. A to bez recenzního řízení, které v seriozních vědeckých časopisech může trvat i několik měsíců.


V České republice se na predátorské časopisy zaměřuje například fórum Věda žije.

Zajímavý na celé kauze je zejména fakt, že smyšlený vědecký článek byl jen zkopírovaným textem o mitochondriích z anglické Wikipedie. Autor tuto skutečnost dokonce přiznal v citacích a v textu použil i přímý přepis jednoho z legendárních dialogů mezi Anakinem Skywalkerem a senátorem Palpatinem. Třešničkou na dortu pak jsou jména vědců, kteří měli za celou studií stát. Jsou jimi totiž Dr. Lucas McGeorge a Dr. Annette Kin.

Socioložka Tereza Stöckelová říká, že predátorské časopisy vznikají hlavně v reakci na tlak, který přináší poptávka po vědeckých pracech. Po výzkumnících je vyžadováno časté publikování, a to nejlépe v zahraničních a mezinárodních periodikách. „A protože spousta výzkumníků z různých důvodů nemá šanci dostat se do etablovaných časopisů, začaly vznikat tyto takzvané predátorské časopisy,“ vysvětluje.

Vliv predátorských časopisů přitom není nijak zanedbatelný. Ukazuje se, že některá neseriózní periodika se objevují i v takzvaném Beallově seznamu, což je seznam predátorských časopisů. Publikace zahrnuté v těchto časopisech nemohou být zahrnuté do hodnocení grantů.

Řešení by mohl přinést systém „open peer review“. Jde o proces, kdy má ke studii přístup široká veřejnost bez omezení. U některých forem „open peer review“ může studii veřejně zhodnotit kterýkoliv odborník, nejen recenzent vědeckého časopisu.

autor: ono
Spustit audio