STUDIE: Proč rajčata ztrácí chuť? Může za to šlechtění

6. únor 2017

Vědci se nezaměřují jen na vzdálené galaxie nebo záhady lidského mozku. Centrem jejich pozornosti jsou i věci každodenní spotřeby, jako třeba rajčata ze supermarketů. Ta jsou často zcela bez chuti a podle vědců z americké University of Florida a čínské Akademie zemědělských věd za to může honba obchodních řetězců za tržbami. Šlechtěná rajčata jsou totiž sice velká, ale zato plná vody.

Chuť zmizela při šlechtění, kdy šli zemědělci hlavně po vzhledu, ale taky třeba odolnosti rajčat vůči chorobám. To všechno souvisí s výtěžností z hektaru. Zkrátka, jako zemědělci chcete, abyste měli z jednotky plochy co nejvíc peněz. A tak pěstujete rajčata, která jsou velká, odolná, ale v podstatě bez chuti.


Pokud jdete do supermarketu a chcete něco dobrého, kupte si cherry rajčata.Harry Klee

V rámci studie bylo ochutnáno a hodnoceno na 160 druhů rajčat, mezi kterými se našla ta divoká, dále běžně pěstovaná na zahrádkách, ale i nově vyšlechtěná. Po ochutnávce přišla na řadu statistika. Vědci na základě odpovědí identifikovali asi tucet různých chemických složek, které stojí za typickou chutí rajčat, a z nich pak statistickými modely odvodili 33 různých sloučenin. Nakonec tyto sloučeniny hledali v každém z testovaných druhů rajčat a našli 250 částí DNA zodpovědných za chuť.

Z výzkumu tedy vyplývá, že chuť rajčat je dána geneticky, a když zemědělci při šlechtění upřednostňují velká, krásná a bezvadně tvarovaná rajčata, tak podle vědců geny určující chuť trpí na úkor genů, které mají na svědomí požadované vlastnosti. V obchodech pak proto narážíme na cosi obrovského, červeného, ale bez chuti. Příčiny zkázy rajčat jsou jasné – honba za vyšším výnosem na hektar a s ním spojenými tržbami.

Harry Klee z University of Florida doporučuje z malých rajčat odrůdu Roma Cherry a z těch větších Brandywine. To, čemu bychom se ale měli rozhodně vyhnout, jsou podle něj francouzská rajčata Marmont, která prý chutnají doslova „odporně“.

autoři: ono , marz
Spustit audio