Světový den rádia ve sportovním duchu. Digitální vysílání umožňuje rychlejší přenos

13. únor 2018

Už posedmé se slaví Světový den rádia, který na návrh Španělska vyhlásila organizace UNESCO. Letošní rozhlasový svátek slavíme na pozadí právě probíhajících zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, a tak je jeho hlavním tématem právě „Rádio a sport“. V minulých letech se Světový den rádia zaměřoval například na mladší posluchače, nebo reflektoval roli rádia při živelných katastrofách.

Český rozhlas letos připravil pro fanoušky olympijského klání speciální digitální vysílání Radiožurnálu. Posluchači tohoto digitálního přenosu přímo z místa dění se dokonce o úspěchu či neúspěchu českých sportovců dozvědí o něco dříve než diváci u televizních obrazovek. Tok rozhlasových dat digitálního rádia je totiž rychlejší.


Digitální rádio umožňuje nejen rychlejší přenos dat živého vysílání, ale také vznik specializovaných stanic, které jinak v éteru kvůli přehuštěnosti frekvencí analogového vysílání nemají prostor.

Lukáš Polák z webu digitalniradio.cz připomíná, že technologie DAB+ se běžně využívá například v zemích jako je Švýcarsko nebo Norsko, kde postupné vypínání rozhlasového analogu probíhalo v průběhu minulého roku. Podle dostupných dat tamní digitalizace přispěla například ke zvýšení počtu stanic z původních pěti na jednatřicet.

Českou republiku tak rychlý nástup digitálního rádia nečeká, byť i my se ho bezesporu dočkáme. „Privátním vysílatelům vyprší stávající analogové licence v roce 2025. To znamená, že okolo tohoto data by se mělo začít něco dít,“ říká Lukáš Polák a dodává, že pro české posluchače by to pochopitelně znamenalo bohatší programovou nabídku.

autor: ošv
Spustit audio