Sýrie musí nést za události na svém území odpovědnost, říká analytik

13. duben 2018

Spojené státy americké podle prezidenta Donalda Trumpa chystají odvetný zásah za údajný chemický útok na syrské město Dúmá. Trump na Twitteru avizoval, že k akci může dojít prakticky kdykoli. Na nutnosti zásahu se s USA shoduje například Velká Británie. Evropské státy jsou ale zatím v otázce intervence v Sýrii nejednotné.

Německo svůj podíl na akci předem vyloučilo. Stejně tak Itálie, která ale spojencům poskytne logistickou podporu. Zatímco Francie čeká na další kroky USA, Velká Británie souhlasí s nutností zásahu a k Sýrii vyslala ponorky. Rusko přitom včera požádalo o schůzi Rady bezpečnosti OSN.


Dochází k tomu, že v Sýrii vidíme útoky chemickými zbraněmi – které v minulosti vlastnila syrská vláda – na civilní obyvatelstvo a syrská vláda nese minimálně zodpovědnost za to, že v zemi vytvořila podmínky, kdy se takovéto události stávají na regulérní bázi. A za to samozřejmě musí nést plnou zodpovědnost.Tomáš Nagy

Podle Bílého domu jsou zatím na stole všechny možnosti. O tom, že diplomatické cesty nejsou ještě vyčerpány, je přesvědčen i Tomáš Nagy, výzkumný analytik institutu Globsec pro obranu a bezpečnost. Podotýká však, že je třeba zdůraznit míru eskalace napětí mezi Západem a Ruskem podporovaným syrským režimem, které dosáhlo za posledních pět let nejvyšší úrovně.

Možnost, že by se se Sýrií podařilo vyjednat odsun zbývajících chemických zbraní, Nagy nevylučuje. „Je ale velmi těžké si představit funkční verifikační mechanismus, který by dal západním státům jistotu, že se syrský režim vzdá chemických zbraní v úplné míře,“ říká.

Otázkou zůstává, proč Bašár Asad znovu sáhl k použití chemických zraní. Tomáš Nagy v této souvislosti připomíná, že v Sýrii v současné situaci dochází i k ne zcela koordinovaným útokům a vedou se dokonce diskuze o tom, zda má syrský režim pod kontrolou všechny složky ozbrojených sil.

Pokud má Washington zájem na tom, aby se Francie a Velká Británie na útoku podílely, musí svá očekávání přizpůsobit do té míry, aby byla pro obě země politicky i vojensky přijatelná. Podle Tomáše Nagye je ale otázkou, co se stane, pokud bude případný útok Západu Sýrií nebo Ruskem opětován.

autoři: všt , marz
Spustit audio