Takhle to prostě dál s naším prezidentem nejde, říká Petr Šilar ke kauze Jiřího Bradyho

24. říjen 2016

Do Prahy přiletěl Jiří Brady, který za války přežil Osvětim, uprchl z pochodu smrti a desítky let přednáší o holocaustu. Co znamená tato kauza pro vztahy ve vládní koalici a jak se na ni dívají naši zahraniční partneři? I to bylo tématem pořadu Den podle.

Podle Petra Šilara, předsedy senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislých, to koaliční vztahy přímo neovlivní, ale zhorší to oslavu pátečního státního svátku na Pražském hradě. S tím souhlasí i Libor Rouček, sociální demokrat a bývalý místopředseda Evropského parlamentu. Dodává, že to není spor uvnitř koalice, ale spor mezi Hradem a ministrem Hermanem.


Poslanecká sněmovna letos Jiřího Bradyho navrhla na státní vyznamenání – řád T. G. Masaryka. Brady uvedl, že ho prezidentská kancelář v půlce října v této věci oslovila v souvislosti se slavnostním večerem ke svátku 28. října. Na konečném seznamu ale jeho jméno chybí. Jeho synovec, ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman tvrdí, že prezident pohrozil, že panu Bradymu řád neudělí, pokud ministr nezruší schůzku s dalajlámou. Prezident to popírá a podle jeho mluvčího nebyl nikdo ze seznamu vyznamenaných vyškrtnut. Ministr Herman vyškrtnutí dokládá SMS a dopisem z prezidentské kanceláře.

„Upozornil bych na to, že v Čechách někdy zapomínáme, jaký dopad mají ty naše zbytečné tahanice, třenice, hádky, takový ten náš Kocourkov, na naši pověst v zahraničí. Pokud mohu posoudit, ta pověst, abych to řekl diplomaticky, není dobrá. Již se o tom zmínil evropský i americký tisk, čili ten dopad na vnímání evropské a světové veřejnosti v tomto případě není dobrý,“ dodává Libor Rouček.

Premiér Bohuslav Sobotka vyzval prezidenta, aby se zachoval jako státník a vyznamenání udělil. Petr Šilar to považuje za hezký návrh: „Umožňuje to prezidentovi zachovat se trochu jako frajer a uznat chybu a přiznat také, že někdy může šlápnout vedle, což zatím nikdy neudělal. – Já jsem shodou okolností byl na obou setkáních s dalajlámou, na ministerstvu kultury i v Senátu, a věděl jsem už od středy, že k tomu tlaku z Hradu došlo, protože jsem s panem Hermanem mluvil, a jsem velice rád, že to řekl veřejně a že se celá věc otevřela, protože si myslím, že takhle to prostě dál s naším prezidentem nejde.“

Neměla by se změnit pravidla k udělování státních vyznamenání? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: mam , jpr
Spustit audio