Teenageři léči leukémii nebo plicní choroby. České hlavičky znají vítěze

14. listopad 2017

Gymnazistka Tereza Kačerová vymyslela speciální biočip, který dokáže přesně diagnostikovat plicní onemocnění. Za svou vědeckou práci dostala v pondělí jednu z cen letošního ročníku soutěže České hlavičky. V kategorii Život a zdraví člověka bodovala Kateřina Kudličková za výzkum léčby leukémie.

„Zabývala jsem se vlivem dosud neprobádaných proteinů RNFT1 a RNFT2,” popisuje osmnáctiletá studentka brněnského gymnázia v Řečkovicích Kateřina Kudličková. Zvítězila v kategorii Život a zdraví. Ve svém projektu se zaměřila na výzkum léčby leukémie.


Odborná porota, složená ze zástupců Akademie věd a vysokých škol došla k závěru, že řada těch prací by vyhovovala standardům doktorandských prací, některé z nich i profesorských. Václav Marek

„Zjistitli jsme, že vysoká aktivita těchto genů, neboli jejich exprese, má v podstatě fatální dopady,” vysvětluje dívka, která se výzkumu věnuje už téměř dva roky. Testuje vzorky krve pacientů Fakultní nemocnice Brno.

Zjistila, jak množství zkoumaných proteinů ovlivňuje stupeň závažnosti onemocnění.

„Padesát procent lidí, u kterých se vyskytovala vysoká exprese obou těchto genů, se nedožilo více než pěti let,” říká Kudličková.

Špičkové práce

V letošním ročníku odborná porota hodnotila 120 nominací. Podle spoluorganizátora soutěže Václava Marka jsou vítězné práce často na úrovni vysokoškolských.

„Tento ročník byl tradiční v tom, že vítězné práce jsou naprosto špičkové. Odborná porota, složená ze zástupců Akademie věd a vysokých škol došla k závěru, že řada těch prací by vyhovovala standardům doktorandských prací, některé z nich i profesorských. Takže myslím, že je nastavená velmi vysoká laťka,” říká.

Jak patentovat a prezentovat

V dalších ročnících chtějí pořadatelé mladým vědcům pomoci dostat jejich výzkumy do praxe.

„Formální vzdělání jako takové dává akcent na to, aby byli dobří chemici, matematici nebo fyzici. Vůbec jim ale nedává žádné povědomí, jak si mají svoje dílo například patentovat, chránit nebo prezentovat případným výrobcům,” podotýká organizátor soutěže České hlavičky.

Dále porota ocenila například studium patogenních kvasinek při vývoji antimykotik, návrh péče o pacienty s nemocí motýlích křídel nebo speciální biočip na diagnostiku plicních chorob.

autoři: Štěpánka Kadlečková , Hana Floriánová
Spustit audio