TEST: Češi velká písmena neumí, jak jste na tom vy?

25. červenec 2016

Nejobtížnějším mluvnickým jevem je pro Čechy psaní velkých písmen. Ukazují to data uživatelů webu umimecesky.cz, který slouží k procvičování pravopisu. Zároveň sbírá data, kde uživatelé nejčastěji dělají chyby.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ STATISTIKY O ČEŠÍCH A ČEŠTINĚ

Web vznikl díky výzkumníkům z Masarykovy univerzity. Díky datům mohou přizpůsobovat obtížnost otázek a nemusejí předvídat, které mluvnické jevy jsou lehčí a které těžší: uživatelé jim to svým klikáním řeknou sami.

Češi neumí psát velká písmena

„U cvičení na velká písmena je více než čtvrtina odpovědí špatně,“ říká datový novinář Českého rozhlasu Jan Boček a dodává, že naopak nejlépe Češi zvládají vyjmenovaná slova, kde dělají kolem deseti procent chyb.

Uživateli webu jsou především děti

„U některých otázek je úspěšnost menší než padesát procent. Když si hodíte mincí, máte větší šanci trefit správnou variantu než většina uživatelů. To se týká hlavně výjimek, které je potřeba se naučit nazpaměť, třeba klasické kdo s koho," uvádí příklad Jan Boček.

Ze statistik vyplývá, že web používají děti přímo během vyučování. Návštěvnost totiž prudce roste po osmé hodině ráno a s ní přibývá i počet špatných odpovědí. Podle autora webu Petra Jarušky web využívá více než stovka škol. Stejný tým vytvořil i několik dalších podobných webů, například slepé mapy.

Další detaily k tématu najdete na adrese rozhlas.cz/zpravy v sekci data.

autoři: jab , Martina Gillichová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.