Tomáš Cikrt: Že je nemocnice ztrátová neznamená, že je špatná

13. květen 2016

Lékaři v Karlovarském kraji dosáhnou díky podpoře ze strany kraje a nemocnice na částku až půl milionu korun. Nedostatek lékařů a sester je ale stále zásadní problém většiny nemocnic v České republice. Stejně jako finance, které dotují provoz ze strany kraje.

„I my stále trpíme nedostatkem sester, tak i lékařů. Ale daří se nám nabírat víc než kdekoli jinde, protože spolupracujeme jak s vysokými školami – snažíme se oslovovat studentské spolky – máme velmi moderní vybavení,“ říká David Bracháček, ekonomický ředitel Karlovarské krajské nemocnice.


V Karlovarské krajské nemocnici je nově příchozím zaměstnancům věnována péče nejen při zaučování, ale také ve formě finančního příspěvku pro lékaře od nemocnice až 150 000 korun a sám Karlovarský kraj nabízí až 400 000 korun pro lékaře. „Cílem je namotivovat jak mladé, tak i zkušené lékaře, aby přišli bydlet k nám,“ říká David Bracháček. Podmínkou je odsloužit minimálně tři roky.

Kdo dokáže využít dotace, vydrží

„Musíme si říct vždy celý ten příběh. Její výhodou je, že kraj mohutným způsobem tuto nemocnici dotuje a pokud vím, tak asi před dvěma lety ji zadotoval i provozně asi 38 miliony korun v době, kdy na tom byla velmi špatně. Takže všechno je to jakýsi výsledek různých faktorů. Ale to, že pracují zejména s mladými lékaři, to že tam pobídky jsou, to je určitě dobrá cesta,“ myslí si Tomáš Cikrt, šéfredaktor on-line Zdravotnického deníku.

Proč jsou mezi financování nemocnic takové rozdíly? „Je to historický vývoj – jsou nemocnice, které měly nevýhodnou strukturu svých oborů, měly ztrátové obory a přitom je musely poskytovat,“ říká Cikrt a jako příklad uvádí traumatologické centrum, jehož provoz je mnohem dražší, ale nezbytný pro celou nemocnici.

„Záleží také na situaci v konkrétním kraji — jaká je tam konkurence, zda někdo přetahuje té nemocnici lékaře do soukromého sektoru,“ říká Cikrt dále.

Pomůže podle něj českému zdravotnictví 10 % navýšení platu? I to se dozvíte při poslechu celého pořadu.

autor: bur
Spustit audio