Topič, kulisák, Havlův spoluvězeň. S Cimrmanem jsem prožil nejkrásnější chvíle v životě, říká Marek Šimon

11. říjen 2016

Babička v Českém nebi, jeskyňka v Blaníku, ale také Kotrba v Horském hotelu nebo Jim v Žebrácké opeře, to jsou některé z rolí herce Marka Šimona. Nejen o svém působení v Divadle Járy Cimrmana a v Divadle Na tahu si v pořadu Hovory povídá s Vladimírem Krocem.

Vyučil se automechanikem, maturoval na večerním gymnáziu, studium na strojní fakultě nedokončil. Živil se jako plánovač v ČKD, později jako topič. Od roku 1984 je Śimonův osud spjatý s Divadlem Járy Cimrmana. Tam pracuje nejprve jako kulisák, později se uplatní i jako herec. Já jsem Cimrmany miloval z desek a do divadla jsem taky párkrát zašel. když jsem zjistil, že v divadle hraje Honza Kašpar, tak jsem tam začal chodit skoro každý večer. Oni mi potom říkali: když sem takhle chodíš, tak tady dělej kulisáka. Tak jsem tam začal dělat," vzpomíná Marek Šimon na divadelní začátky."


Vydrželi sme spolu tak dlouhu určitě i díky tomu, že u nás v souboru není žádná ženskáMarek Šimon

Kdy bude hrát Kotek?

U příležitosti 50 let Divadla Járy Cimrmana byla vydána publikace Půlstoletí s Cimrmanem. Marek Šimon do ní přispěl historkou o slávě" spojené s touto legendární scénou. Já jsem jel jednou autobusem a mávalo na mě jedno mladý hezký děvče. Pak si přisedla říkala: Vy jste z Divadla Járy Cimrmana? Já říkám: No, sem. A ona na to: A nevíte, kdy bude hrát Vojta Kotek?," vzpomíná herec na úsměvnou historku.

Ve vězení s Václavem Havlem

Mezi řadu životních peripetií Marka Šimona patří i dva roky ve vězení. Tam se dostal v podstatě kvůli opileckému excesu. Já jsem jel opilý taxíkem a řekl jsem taxikáři, že chci unést letadlo. Oni v tý době byli všechno spojenci policajtů, tak hned někam zavolal a tam mě zatkli. Dostal sem dva roky za přípravu opuštění republiky. Ty sem si odseděl na Borech." Právě v obávané věznici se potkává s disidentem, dramatikem a pozdějším prezidentem Václavem Havlem. Ve vězení na mě tlačili, abych na něj donášel, což sem odmítl. Vašek to potom ocenil. Z vděčnosti, když mě propouštěli z vězení, tak mi přišel naproti." Marek Šimon byl tak mimo jiné i prvním čtenářem slavných Dopisů Olze.

Na tahu s Andrejem Krobem

Kromě Divadla Járy Cimrmana, vystupuje i v Divadle Na Tahu režiséra Andreje Kroba. To často inscenuje právě hry Václava Havla. S Petrem Reidingerem jsme spolu dělali kulisáky u Cimrmanů, Andrej Krob nám dával role, takže když nás posléze viděli na jevišti; tak nám dali role u Cimrmanů." Marek Šimon jistý čas spolupracoval i s Ladislavem Smoljakem v jeho Studiu Láďa. Přestože vystupuje na divadelních prknech už řadu let, sám sebe Marek Šimon za herce nepovažuje. Ty začátky byly krušný, skrejval sem to, léta trvalo než sem se toho zbavil. Dneska už tu trému takovou nemám, ale rozhodně nejsem hercem schopným naučit se za měsíc divadelní hru."


Marek Šimon Narodil se v roce 1952, původně pracoval jako topič. Od roku 1985 člen Divadla Járy Cimrmana. Vystupuje rovněž v Divadlu na Tahu. Za socialismu strávil dva roky v plzeňské věznici na Borech, kde se spřátelil s Václavem Havlem. Spoluautor knihy Půlstoletí s Cimrmanem.

Život s Cimrmanem

Divadlo Járy Cimrmana přirostlo Marku Šimonovi stejně jako jeho kolegům k srdci. Jsou to nejkrásnější chvíle života, vždycky si říkáme i my sami mezi sebou, jaký jsme měli štěstí, že jsme mohli ta léta prožít. Pořád se máme rádi a to přátelství je nenahraditelný." Kromě divadla Marka Šimona baví četba, cyklistika, je vášnivým turistou. A kterou ze svých divadelních rolí má nejraději? Pusťte si celý rozhovor v tomto článku a dozvíte se to.

autoři: vlk , Martin Ocknecht
Spustit audio