Topol dostane od Karlíka žiletku v Holešovicích. V Arše mu zahraje deset kapel

12. červen 2017

V pondělí 12. června by oslavil své 52. narozeniny Filip Topol, spisovatel a hudebník známý především coby ústřední postava skupiny Psí vojáci. Před čtyřmi lety zemřel v důsledku zdravotních komplikací, které ho dlouhodobě trápily. V pondělí odpoledne mu v pražských Holešovicích, kde strávil poslední roky svého života, odhalí pamětní desku a večer se na jeho počest uskuteční velký koncert v pražském divadle Archa.

Autorem návrhu pamětní desky s tématem žiletky a nápisem Žij ten život, která bude odhalena v pondělí v 17 hodin v Antonínské ulici, je výtvarník Viktor Karlík, který byl Topolovým celoživotním přítelem.


Filip Topol (1965 - 2013) byl zpěvák, pianista, skladatel, textař a vůdčí osobnost skupiny Psí vojáci. Jeho otcem byl dramatik Josef Topol, bratrem básník a spisovatel Jáchym Topol. Poprvé vystoupil v roce 1978 u Václava Havla na Hrádečku. Téhož roku založil skupinu Psí vojáci. Mezi nejznámější písně skupiny patří Žiletky.

„Myslím, že mu to mohlo pomoct, ale také ho to mohlo brzdit, protože když je někdo do něčeho citově ponořen, tak se mu to může dělat hůř. Na druhou stranu má určitě vhled do Filipova života, myšlení i filozofie. Myslím, že ten návrh je velice zdařilý,“ hodnotí Romek Hanzlík, producent a poslední manažer skupiny Psí vojáci.

Kapela podle Hanzlíka hrála vždycky jinak než všechny ostatní. „Měli spoustu souputníků, kamarádů, spřízněných skupin a umělců a myslím, že i v tvorbě dnešních mladších kapel se jejich odkaz projevuje, i když si to možná neuvědomují,“ říká Hanzlík.

V pondělí v 19 hodin začne také koncert v divadle Archa, kde se představí deset skupin. Na jedné straně pamětníci a spřízněné skupiny Psích vojáků, jako třeba Zuby nehty nebo Krchoff, na druhé straně pokračovatelé, třeba kapely Furt rovně nebo Květy.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio