Trumpův prezidentský rok: nesplněné sliby, nejméně spokojených Američanů a nekonečná kampaň

9. listopad 2017

Přesně před rokem, 9. listopadu ráno, už Američané věděli, že se novým prezidentem stane Donald Trump. Co se mu za dvanáct měsíců podařilo prosadit? Spojuje, nebo rozděluje společnost a zvykl si na něj už svět? „Stále znovu překvapuje. I rok od zvolení vede permanentní prezidentskou kampaň. Stylem, ale i v tématech,“ říká redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž.

Dodává, že nástup politiků nového typu nejen v USA, ale i v Evropě a České republice, je způsoben tím, že ekonomický vývoj od konce studené války byl vítězný jen pro část společnosti. „Z toho vyplývá i nový styl vládnutí soustředěný do jediné silné osoby, která na sebe strhává pozornost," tvrdí Anýž.


Hosté speciálu:
- Igor Lukeš, spolupracovník ČRo a profesor historie a mezinárodních vztahů na bostonské univerzitě
- Dušan Neumann, spolupracovník ČRo v Potsville (Pensylvánie)
- Daniel Anýž, redaktor Aktuálně.cz
- Petr Jedlička, analytik zahraničního dění a vedoucí rubriky Svět Deníku Referendum
- Dominik Stroukal, ředitel Liberálního institutu
- Michael Romancov, politický geograf z Katedry politologie Fakulty sociálních věd UK

„Když se zeptáte amerických voličů, zjistíte, že podle průzkumu s tím, jak Trump vykonává svůj úřad, souhlasí 37 % Američanů, a naopak nesouhlasí 57 %. Podle toho je na tom hůř než všech dvanáct prezidentů od konce 2. světové války, tedy od Trumana až k Obamovi. Ale zajímavé je, že stejné průzkumy ukazují, že kdyby teď měl Trump kandidovat znovu proti Hillary, pravděpodobně by opět vyhrál,“ popisuje situaci v USA a spokojenost s Donaldem Trumpem profesor historie a mezinárodních vztahů na bostonské univerzitě Igor Lukeš.

Demokratická strana, stejně jako republikáni, prochází podle Lukeše krizí identity, která je pokusem reagovat na rozdělení společnosti. Na dva tábory jsou rozdělené i obě strany.

Je Amerika rok po Trumpově zvolení opět velká? „Takhle ultimativně se to říct nedá, ale v jistých směrech se situace určitě zlepšila. Odrazilo se to i v náladě značné části obyvatelstva, pokud se týká jejích vlasteneckých vztahů k USA,“ odpovídá Dušan Neumann, spolupracovník Českého rozhlasu v Pensylvánii.

Rozdíly uvnitř americké společnosti se ale podle Neumanna za Trumpova prezidentství prohloubily a zároveň ustal dialog mezi oběma protitábory. „Trump v kampani sliboval mnoho kontroverzních věcí, od zdi mezi USA a Mexikem až po clo na zboží z Číny," říká Neumann. „Prosadit se mu ale podařilo zatím jen velmi málo."

Ani postavení USA v mezinárodní politice se podle expertů příliš nezměnilo. „Pokud jde o sílu USA, je stále největší. Ale změnil se přístup řady zemí ke Spojeným státům kvůli tomu, jak Trump vykonává svou politiku. I po roce v úřadu ještě pořád není stabilní a předvídatelný aktér,“ hodnotí politický geograf Michael Romancov z Katedry politologie FSV UK.

Jak funguje americký systém brzd a protivah? Ukazuje teď Čína místo Spojených států cestu volnému obchodu? A jaké jsou vztahy USA a Ruska? Poslechněte si celý speciál >>
autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.