Turecko chce do kurdských regionů přesídlit syrské uprchlíky. Hrozí demografická proměna

19. březen 2018

Turecká armáda a jednotky syrských povstalců v neděli ovládly město Afrín poté, co se z něj stáhly kurdské milice YPG. Spolu s nimi utekly také desítky tisíc civilistů. „Ozbrojenci syrské svobodné armády mohutně oslavovali střelbou do vzduchu, na radnici byla vyvěšena vlajka Turecka a svobodné Sýrie. Na záběrech je vidět i demolice sochy kováře Kávy, legendární postavy kurdské mytologie. To ukazuje, že celá ofenzíva může mít etnický rozměr,“ popisuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Podle něj ale lidé zatím utíkají hlavně před boji. Kurdové sice v regionu tvoří většinu, ale odcházejí i Arabové nebo Turkmeni. Zda nakonec dojde k demografické proměně oblasti, bude záležet na tom, jaké podmínky Turecko stanoví pro návrat obyvatel.


Čím méně se budou Evropané a Američané vymezovat vůči tureckému postupu, tím více se zvyšuje riziko, že se dění v Afrínu bude opakovat i na severovýchodě Sýrie.Jan Veselý

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že do okupovaných regionů se budou stěhovat syrští uprchlíci z Turecka, kterých jsou asi tři miliony a převážně jde o sunnitské Araby. „Pokud by se měli usadit v těchto regionech, svým počtem by výrazně převážili původní kurdské obyvatelstvo,“ dodává Macháček.

Očekává, že situace bude podobná jako v sousedním Turky kontrolovaném regionu kolem města Al Báb, kde vládne místní samospráva. Vojáci a ozbrojenci se stáhli do kasáren, vznikla civilní policie a školy, kde se učí turečtina jako cizí jazyk. Jejich absolventi pak mohou studovat v Turecku.

Podobně pozitivní scénář nevylučuje ani arabista Jan Veselý, obavy má ale z chování příslušníků svobodné syrské armády vůči Kurdům. „Podle nich jsou někteří její členové spojeni s teroristickými organizacemi jako Al-Káida nebo Islámský stát, proti kterým milice YPG v minulosti bojovaly,“ připomíná.

Sýrie, Turecko, boje

Kurdské jednotky se z regionu organizovaně stáhly a podle Veselého jim nyní bude umožněn průchod přes území ovládaná syrským režimem do kurdských regionů na severovýchodě země. Připomíná také, že při obraně Afrínu padlo i několik desítek příslušníků vládních milic.

„Obávám se, že dobytím Afrínu to neskončí. Největší otázkou je, zda budou Turci dále pokračovat na město Manbidž ovládané Syrskými demokratickými silami, což je koalice kurdských a arabských milic. Ty navíc vydatně podporují Spojené státy, které tam mají i své vojáky. Pokud si na ně Turci troufnou, hrozí eskalace mocenského sporu s Američany,“ upozorňuje.

Spustit audio