Turisté z Číny začínají být vítaní všude na světě. Utrácejí už víc než Rusové

13. září 2017

Čínští turisté jsou nejvíce utrácejícími dovolenkáři na světě. Jen za loňský rok nechali při svých výletech za hranice Číny v přepočtu přes pět a půl bilionu korun. To je skoro dvakrát víc, než kolik za stejné období utratili po světě turisté ze Spojených států amerických. Řada zemí už proto přehodnocuje své turistické prognózy a omezení jen aby přilákaly Číňany a jejich peníze.

„Horká voda na pokoji, žádné barevné výstřednosti a čínsky mluvící průvodce, nejlépe rodilý mluvčí. Bez toho k nám dnes už dobře platícího čínského turistu nedostanete," vypočítává diplomat Dario Polo, který má na španělském velvyslanectví v Pekingu na starosti cestovní ruch.

„Uvolnili jsme veškeré limity, už nejsme zemí, kam smí každý rok jen omezený počet zahraničních turistů. Potřebujeme peníze pro celou řadu projektů a turisté nám je přinesou," říká ředitel bhútánské cestovní kanceláře Pema Tashi.

V zemích jako je Thajsko, Japonsko, nebo Korea dnes čínští turisté doslova válcují veškerou konkurenci. Například Rusové, kteří tu donedávna platili za finanční bohatýry, se s nimi už nemůžou měřit.

Přesto jsou stále destinace, které by masový turismus mohl ohrozit. Patří mezi ně třeba Seychely. „Loni k nám přijelo kolem dvaceti tisíc čínských turistů. Víme, že mají peníze, ale brzy narazíme na strop. Nemůžeme jít cestou masovosti, náš ekosystém by to zničilo," zamýšlí se Kamil Dhanjee, generální manažer jedné z tamních cestovních kanceláří. Přístup této země je ale mezi ostatními zatím spíš výjimkou.

autor: daj
Spustit audio