Sedm dní očima Petra Schwarze: Na Hradě bylo veselo, rušno i divoko

16. prosinec 2016

Česká restaurační zařízení mají za sebou první týden elektronické evidence tržeb, zatím do datového centra přišlo na dvě desítky milionů účtenek a bratru tisícovka anonymních udání na účtenky údajně nevydané, takže se náš oblíbený národní sport utěšeně rozvíjí.

Od června si v českých osvěžovnách kuřáci nikde nezapálí, Poslanecká sněmovna po několikaleté štrapácii schválila nový protikuřácký zákon. Také schválila rozpočet na příští rok se schodkem 60 miliard korun, což je při nebývalé formě české ekonomiky schodek pozoruhodný. S výkonem ekonomiky roste rychle i inflace, podle zprávy z tohoto týdne v listopadu meziročně o jeden a půl procenta a zdražování zřejmě nebude jen tak konec.

Mimochodem jen desetina Čechů si podle nového průzkumu CVVM myslí, že by se měli postarat sami o sebe, přes 60 procent si myslí, že by je měl sociálně zabezpečit stát a skoro polovina, že stát se stará nedostatečně. Jiný názor měl asi prezident Miloš Zeman, když se ve svém projevu při schvalování rozpočtu v dolní komoře parlamentu jako správný bývalý předseda levicové strany vyslovil pro úspory v sociálních dávkách.

Forejt, drogy a sex

Zvolený americký prezident Donald Trump zatelefonoval tchajwanské prezidentce, čímž rozzuřil Čínu, do které se pak ještě ostře navezl na Twitteru. Trump také konečně zavolal českému prezidentovi, pozval ho do Bílého domu a na oplátku přijal pozvání do Česka. V rozhovoru prý Trump ocenil, že ho Miloš Zeman jako jediný evropský prezident před volbami podpořil, ani to však nestačilo, aby Trump do Prahy volal dříve než dlouho poté, co telefonoval třeba do Varšavy nebo Budapešti.

Opakované prezidentské volby se konaly v neděli v Rakousku a i zde měl Miloš Zeman svého koně – stejně jako jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus hlasitě podporoval populistického kandidáta Hofera, ten ale se svým soupeřem Van der Bellenem zaštítěným Zelenými prohrál k úlevě řady předních evropských politiků ještě mnohem výrazněji než v prvních zrušených volbách.

Donald Trump si překvapivě našel čas na telefonát do Prahy českému prezidentovi Miloši Zemanovi

Česká hlava státu si dala s gratulací svému novému rakouskému protějšku na čas až do úterka, ale třeba za to mohla skutečnost, že se z Hradu právě poroučel jeden ze Zemanových nejbližších spolupracovníků protokolář Forejt poté, co se objevilo kompromitující video z podivných zdrojů, jehož pravost ale nikdo nepopřel a na němž hlavní úlohu hrají Forejt, drogy a sex.

Vzhledem k známým mocenským bojům mezi prezidentovými muži objevení se videa vyvolalo mnohé spekulace, každopádně tak odpornou profesní i lidskou likvidaci významného úředníka státu ještě tato republika nezažila.

Za Forejta se postavil bývalý prezident Klaus a Miloš Zeman vyjádřil přání, aby Forejt dostal vysněný post velvyslance ve Vatikánu. Bonmot to asi tentokrát nebyl, ale pokud si pan prezident myslí, že by naši zemi měl u hlavy katolické církve reprezentovat podobně kompromitovaný, byť podle všeho profesně velice zdatný úředník, je to k zamyšlení.

Lepší spravedlnost

Britský parlament posvětil vládě harmonogram odchodu z Evropské unie, mělo by to jít rychle. Nového premiéra má Francie v osobě dosavadního mistra vnitra Cazeneuva, dosavadní premiér Valls chce kandidovat na prezidenta a nyní se věnovat své kampani.

Zemřel Radim Hladík, dlouholetý člen kapely Blue Effect

Po debaklu v referendu končí i italský premiér Renzi. Na Islandu dostali pověření pokusit se sestavit vládu Piráti. Jednotky syrského diktátora Asada dobyly s ruskou pomocí většinu Aleppa. Mezinárodní antidopingová agentura WADA zveřejnila další šokující zprávu o státem podporovaném dopingu v Rusku, testy neprošlo tisíc sportovců z třiceti sportů včetně čtyř zlatých medailistů ze Soči.

Zemřel famózní český kytarista Radim Hladík. Čínský soud zprostil obvinění muže obviněného z vraždy a odsouzeného k smrti, bohužel 20 let po jeho popravě. Ať se nám dostává lepší spravedlnosti, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio