U nás se s únosci vyjednává

3. únor 2016

Češi propuštění únosci v Libanonu by se měli vrátit do Česka.Podrobnosti návratu nechce ministerstvo ani policie komentovat stejně jako spekulace o jejich výměně za Libanonce zadržovaného v Česku.

Propuštění pětice Čechů je podle některých médií diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda, drženého v pankrácké věznici.

Výměnu podle serveru Neovlivni.cz, který cituje zdroje z bezpečnostních složek, schválilo vedení Bezpečnostní rady státu. Dohodu údajně prosadil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Pravidlo, že s únosci se nevyjednává, v tomto případě tedy neplatí. Je to správné?

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil říká, že na to nejsou žádná obecně platná pravidla. Záleží na tradici jednotlivých zemí.

„Země anglosaského světa (Velká Británie a USA) nevyjednávají a jejich občané jsou často popravováni. Na druhou stranu se ukazuje, že teroristické organizace unášejí stále méně Britů a Američanů, protože vědí, že za ně nedostanou peníze,“ tvrdí Pospíšil.

Opačným příkladem jsou země kontinentální Evropy, zejména Francie. „Mezinárodní tisk uvádí, že Francie zaplatila únoscům kolem 50 miliónů dolarů za posledních šest let. Také proto bylo v poslední době uneseno nejvíce Francouzů.“

Podle Pospíšila je správné udělat pro osvobození vlastních občanů maximum. Důležité je, aby jednání zůstala tajná, protože jinak by se dotyčné země staly terčem vydírání dalších zločinců.

Poslankyně za KSČM Kateřina Konečná s vyjednáváním s únosci rovněž souhlasí. „Žádná vláda nechce sledovat v televizních zprávách setnutí hlavy svých občanů,“ říká Konečná. Podle ní se celou pravdu nikdy nedozvíme a je to tak v pořádku.

„Je to hra zpravodajských služeb, pravděpodobně nejen českých a libanonských. Odtajnění by znamenalo problémy v mezinárodní politice,“ je přesvědčena komunistická poslankyně.

Kateřina Konečná za KSČM ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010

Podle některých médií došlo k fatálnímu selhání českých tajných služeb. Civilní rozvědka a vojenské zpravodajství se navzájem o případu neinformovaly.

Podle Konečné je to velké memento. „Propustíme pravděpodobného obchodníka s drogami a zbraněmi jen proto, že se spolu české tajné služby nebaví.“

Pospíšil i Konečná považují za nutné, aby premiér vyvodil důsledky vůči tajným službám, pokud opravdu došlo k jejich selhání.

autoři: vlk , Ondřej Nováček
Spustit audio