USA se probírají z šoku. S Trumpen nechce spolupracovat ani řada republikánů, říká amerikanista Kozák

11. listopad 2016

Předávání moci do rukou nově zvoleného amerického prezidenta začalo. Donald Trump složí slavnostní přísahu až 20. ledna. Už teď má ale speciální ochranku a začíná jednat se současnou administrativou. Navštívil také Bílý dům a poprvé přímo jednal s dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou. Jak vypadá povolební situace ve Spojených státech?A co vlastně schůzka starého a nového pána pána Bílého domu znamená? I o tom mluví Kryštof Kozák, vedoucí katedry severoamerických studií FSV UK.

„Trumpovo vítězství je pro mnohé lidi v Americe šokem. Určitě ho nečekal ani prezident Obama. Proto se jeho administrativa snaží ze všech špatných zpráv vykřesat aspoň nějakou naději v to, že Donald Trump nebude tak špatný, jak si ho v té kampani malovali," popisuje sžívání Trumpa s končícím aparátem prezidenta Obamy amerikanista Kryštof Kozák. Změnu taktiky lze ostatně pozorovat i u vítěze prezidentského klání. Z Trumpova volebního webu zmizely kontroverzní návrhy, například výzva zakázat muslimům vstup na území Spojených států. Podle Kryštofa Kozáka se může jednat o signál pro potencionální politické partnery, ale i pro samotné Američany. „Donald Trump je oportunista, bude se chtít dohodnout s klíčovými hráči. Jako budoucí prezident se symbolicky snaží vyjít vstříc svým oponentům. Je to v podstatě znamení, že se s ním dá jednat."

Muži a ženy Donalda Trumpa

Ve Spojených státech se mezitím začala probírat jména možných členů nové Trumpovy vlády. Jak připomíná Kryyštof Kozák, nechybí mezi nimi řada známých osobností americké politiky.
„Určitě se tam objeví Chris Christie, bývalý guvernér New Jersey, nebo Rudy Guliani, bývalý starosta New Yorku. Nějakou roli budou mít i Trampovi poradci z kampaně. Třeba Michael Flynn, bývalý ředitel vojenského zpravodajství, by se mohl stát novým ministrem obrany."

Hledá se odborník. Zn. Spěchá!

Mezi nepsané zvyklosti americké politické kultury patří i ponechání některých členů končící vlády v té nadcházející. Otázkou je, jestli bude v rozjitřené povolební atmosféře vůbec možné v této tradici pokračovat. Kryštof Kozák upozorňuje, že problém s Trumpem má i celá řada členů Republikánské strany. „Platí to zejména o lidech, co se vyznají v zahraniční politice. Ikdyž jsou republikáni a jsou velmi zkušení, tak si rozmýšlejí, jestli vůbec chtějí s Trumpem pracovat. U demokratů to pak platí dvojnásob,“ uzavírá Kryštof Kozák.

autoři: vlk , Martin Ocknecht
Spustit audio