Úspěch mise předurčí, jestli pošleme příště na Mars i lidi

15. březen 2016

Z kazašského kosmodromu Bajkonur včera odstartovala nosná raketa Proton-M, která vynesla na oběžnou dráhu výzkumné přístroje nové mise ExoMars.

Na oběžné dráze Země se včera večer čtyřikrát zažehly motory sondy, která na své palubě nese součásti mise ExoMars. Ta je zaměřena přímo na hledání stop života na jeho povrchu. Mise je rozdělena a dvě části, ta první začala včera.


Modul se oddělí 16. října a na oběžné dráze Marsu zůstane družice Trace Gas Orbiter, ta bude pracovat až do roku 2022. Bude v atmosféře Marsu pátrat po stopách metanu, který může být signálem existence života, bude zjišťovat možnou přítomnost vodíku v povrchu planety a bude sledovat radiační situaci na oběžné dráze.

„Tato mise má dva cíle: ukázat, lépe řečeno prověřit a demonstrovat schopnost Evropy přistát lehce na Marsu. Druhá část té sondy, která se vydala na cestu, by měla prozkoumávat velice podrobně atmosféru Marsu,“ říká Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře.

Sestupný modul Schiaparelli bude na povrchu Marsu pracovat maximálně tři dny, dokud nevyčerpá zásobu energie.

„Bude to druhý a technologicky mnohem dokonalejší pokus o přistání na Marsu. Pokud to vyjde, tak Evropa se může zařadit vedle USA do skupiny, která může pracovat na něčem větším – třeba na cestě lidí,“ doplňuje Jan Kolář.

Celý rozhovor na téma hledání známek života na Marsu si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

Poslechněte si názor Jiřího Grygara k posílání lidí na planetu Mars:

 
Grygar: Let člověka na Mars by byl drahý a neúčelný

Mars lidstvo stále fascinuje. Dokonce se objevily zprávy o tom, že by tam člověk mohl letět a rudou planetu kolonizovat. Jak to vidí astrofyzik Jiří Grygar?

Zveřejnil(a) Český rozhlas Plus dne 5. březen 2016
autor: mrk
Spustit audio