Útok zakryl politické chyby Mayové. Její poradci v nic lepšího nemohli doufat, říká Anteneová

24. květen 2017

Ve Spojeném království začal platit nejvyšší, kritický stupeň ohrožení terorismem, britská premiérka oznámila, že policisty v ulicích podpoří armáda. Britské politické strany se v úterý kvůli útoku v Manchesteru rozhodly přerušit kampaň před červnovými parlamentními volbami. „Útok volby ovlivní ve prospěch konzervativců,” myslí si novinářka žijící v Londýně Tereza Anteneová.

Zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek vysvětluje, že posun na nejvyšší stupeň ohrožení terorismem znamená, že bezprostředně hrozí další teroristický útok ve Spojeném království. Británie tento stupeň vyhlásila teprve potřetí v historii, naposledy před deseti lety na letišti v Glasgow.


Útok, při kterém zemřelo 22 lidí, měl spáchat rodák z Manchesteru, dvaadvacetiletý Salman Abedi, pocházející z údajně silně věřící rodiny libyjských uprchlíků. Podle Guardianu se Abedi před pár dny vrátil z Lybie, právě tam nejspíš došlo k závěrečné fázi jeho radikalizace. Premiérka Theresa Mayová připustila, že za krveprolitím mohla stát větší skupina lidí. Zatím víme o jednom zatčeném člověku, kterým má být bratr útočníka.

„Vláda spustila operaci, pro kterou má označení Temper. V jejím rámci začne některé strategické objekty spolu s policií hlídat i armáda. Pro veřejnost to bude viditelný posun. Mělo by jít maximálně o 5 tisíc příslušníků ozbrojených sil, vojáci budou hlídat Buckinghamský a Westminsterský palác v Londýně, sídlo premiérky v Downing Street nebo ambasády,” popisuje situaci zpravodaj.

15 dní do voleb

Britské politické strany se kvůli útoku rozhodly přerušit kampaň před parlamentními volbami. Některé britské deníky v komentářích nabádají politiky k tomu, aby se ke kampani vrátili, protože je podle novinářů potřeba pokračovat v běžném životě. Teroristé by tak nemohli nabýt dojmu, že ovlivnili život v Británii.

Podle novinářky žijící v Londýně Terezy Anteneové bude kampaň pokračovat s ohledem na vývoj situace: „Je třeba ujasnit, zda jde o ojedinělý incident, nebo ne. Nicméně s ohledem na tom, že je politická kampaň velmi krátká, hovoříme tu o řádu dnů. Do voleb samotných totiž zbývá 15 dní.”


Poslední tři dny nejvíce ukázaly, že konzervativcům klesá podpora voličů, zatímco levici stoupá. Včerejší titulní strany novin měly být plné této její obrovské politické chyby. To se nestalo s ohledem na tragickou událost v Manchesteru.Tereza Anteneová

Má manchesterský útok vliv na nadcházející volby? „Pokud bychom se podívali na to, jestli posílily strany s antiislámskou rétorikou, tak se o ničem takovém hovořit nedá. Jedinou stranou, která tyto názory zastává, je UKIP. Voliče této strany přebrali konzervativci. Útok jako takový ale volby ovlivní ve prospěch konzervativců,” odpovídá Anteneová.

Jako z učebnice

„Volby jsou volbami o podobě brexitu a o tom, kdo zemi touto fází provede. Theresa Mayová téměř každý den připomíná lidem, že to bude buď ona, nebo Jeremy Corbyn, lídr labouristů. Její kampaň stojí jen na ní, nikde nenajdete slovo konzervativci. Mayová měla poslední tři dny velmi těžké, protože prokázala, že ten ,strong and stable leader‘, jak se v kampani profiluje, není. Otočila o 180 stupňů program své strany v sociálních otázkách, což je něco nevídaného,” říká novinářka.

„Zpochybnila celou kampaň, kterou měla velmi silně rozjetou a ve které vedla v řádu desítek procent. Poslední tři dny nejvíce ukázaly, že konzervativcům klesá podpora voličů, zatímco levici stoupá. Včerejší titulní strany novin měly být plné této její obrovské politické chyby. To se nestalo s ohledem na tragickou událost v Manchesteru. To, co následovalo, je jako z politických učebnic o tom, jak vyhrát volby. Tato její politická nekompetentnost je dnes zapomenuta, její političtí poradci zkrátka v nic lepšího nemohli doufat. Zdůrazňuji, že nemluvím o ztracených lidských životech,” myslí si Anteneová.

autor: bum
Spustit audio