Utrácejí se zvířata na letišti zbytečně? Překvapí vás, jak velkou škodu invazivní druhy působí

5. srpen 2016

Radioforum na stanici Český rozhlas Plus otevřelo zajímavé téma: na čtyři desítky zvířat a rostlin už se od středy nesmí dovážet do Evropské unie. Na seznamu je třeba želva nádherná, nosál červený, nutrie nebo skokan volský. Podle nařízení Bruselu jde o invazivní druhy, které můžou ohrozit ty původní.

„Hospodářská újma, kterou působí, se odhaduje na 20 miliard euro, tedy asi 540 miliard korun, což je asi polovina rozpočtu ČR," zaznělo ve vysílání Českého rozhlasu Plus od Jana Plesníka za Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

„Toto téma se do sdělovacích prostředků dostalo bulvární podobou. Určitě není cílem nařízení okamžité ničení těch organismů. Viděl jsem obrázky, jak se likviduje chemicky křídlatka – může to vyvolat představu, že od zítřka prostě nastoupí nějaká armáda a bude tu likvidovat invazně nepůvodní druhy z toho seznamu. To ale určitě ne. Spíš je důležitá prevence.“


Invazní nepůvodní druhy jsou pro evropskou přírodu závažným problémem. Nechci unavovat posluchače čísly, jen uvedu, že každý pátý volně žijící živočich nebo planě rostoucí rostlina v přírodě v Evropě je bezprostředně ohrožena nějakým invazním původním druhem. Jeho počet v Evropě od začátku 20. století se zčtyřnásobil a hospodářská újma, kterou působí, se odhaduje na 20 miliard euro, tedy asi 540 miliard korun, což je asi polovina rozpočtu ČR. RNDr. Jan Plesník, CSc.

Pokud jde o zoologické zahrady, tak ty mohou dostat výjimky, Plesník uvádí:

„Zase – nikdo nenastoupí a nevystřílí všechny nosály. A chci zdůraznit, že šance na výjimky je velká.“

Přemnožené nutrie v Mělníku

Odborník pozvaný do Radiofora připomíná například populaci veverky popelavé, která byla vysazena uměle v severní Itálii. Italské úřady nemohly proti jejímu šíření zasáhnout, protož italská Ústavní soud zamítl její regulaci. Dnes podle Plesníka druh překročil hranici, kdy se počty těchto veverek dají regulovat a způsobují tak problém.

Poradí si příroda sama?

„Musíme připomenout, že těch nepůvodních druhů je v Evropské unii asi deset a až dvanáct tisíc. Ale těch opravdu problémových je jen desetina a s těmi je možné pracovat.“

Jak sděluje jedna volajících z posluchaček ve vysílání, pořádají její známí v Anglii „hony na veverky.“ Na to Plesník reaguje: „Znovu opakuji, že pokud jde o nějaké opatření, tak jde o prevenci. Ale to nařízení říká a chci to připomenout, že opatření musí být humánní.“

Host Radiofora také uvádí, že například javor jasanolistý, který pochází se severní Ameriky, se chová invazně.

Jak se bude řešit situace, kdy někdo v ČR vypustí do přírody exotické zvíře? Nebo když si budete chtít vysadit na zahradě exotickou rostlinu, která je na seznamu zakázaných invazivních druhů? I o tom se mluvilo v Radioforu. Poslechněte si celý pořad.

autoři: vlk , bar
Spustit audio