V Abúsíru panují přísné podmínky a ochrana památek je až paranoidní, říká reportér

6. duben 2017

Na předměstí egyptské Káhiry právě začala každoroční expedice českých egyptologů. Na území o několika kilometrech čtverečních mají pronajatý od Egypťanů písek a samozřejmě i to, co je pod ním.

Všechny nálezy vždycky patří egyptské straně. Doba, kdy se evropská muzea plnila artefakty z Egypta, už je dávno minulostí. Ochrana památek je až paranoidní a samozřejmě to ztěžuje práci reportéra Českého rozhlasu Plus Radka Kříže, který české egyptology doprovází.

Češi se na nalezišti podpisem zaručují, že nikdy a nikomu neřeknou nic o tom, co viděli. Teprve až když se egyptská strana rozhodne publikovat výzkumy, můžou promluvit i čeští odborníci.

Do neosvětlené hrobky vstupují egyptoložky Dana Bělohoubková a Jana Minářová jen s čelovkou. Hrobka momentálně slouží jako sklad vykopaných předmětů. Z nich egyptoložky vybírají bedny s fragmenty, které budou v příštích dvou týdnech zkoumat.

Na základě keramiky a dalších nálezů už mají představu o datování stavby, ze které nálezy pocházejí a kterou se v roce 2011 pokusili vykrást zloději. Zatím je ale vykopaná jen její menší část. Na stole postupně vyndávají jednotlivé předměty a snaží se identifikovat fragmenty různých nálezů.

Improvizovaná dílna českých egyptologů v Abúsíru

Egypťané začali přistupovat k nálezům v Abúsíru více lokálně. Část kolem Džoserovy pyramidy je přístupná, větší plocha je ale čtyřiadvacet hodin denně hlídaná a je přístupná pouze vědcům. Zabezpečení ale není úplně dokonalé, takže není dobré upozorňovat na výjimečné fragmenty.

Ani čeští vědci nejsou v nijak výjimečné nebo pohodlné pozici. Taky nemohou všude. Klíče od hrobek mají v rukou inspektoři. Vždycky je přinesou a pak zase na noc schovají. Všichni tady mají ještě v živé paměti revoluci v roce 2011, kdy se tehdejšího chaosu snažili využít zloději.

autor: Radek Kříž
Spustit audio