V hnutí lesních školek je Česká republika průkopníkem, říká předsedkyně jejich asociace

29. prosinec 2017

Lesní mateřské školky se mohly na konci loňského roku zapsat do školského rejstříku, aby mohly čerpat státní dotace a vybírat tak nižší školné. Děti mohli letos v lesních mateřinkách nově také absolvovat povinný poslední rok předškolního vzdělávání, což bylo dříve možné jen v klasických mateřských školách.

Předsedkyně Asociace lesních mateřských školek Tereza Valkounová říká, že letošní rok byl pro lesní školky v mnohém nový. V současné době se už prý řeší jen drobnosti, jako třeba venkovní stravování. „Potřebovali bychom, aby bylo vyřešeno stravování zejména, když jdeme ven. Legislativa je nyní nastavena na to, když se jí uvnitř, takže potřebujeme udělat něco, aby to v lesních školkách bylo možné i jinak,“ vysvětluje.


Věříme, že každý ve vzdělávání by na sobě měl pracovat a měl by reflektovat svou práci.Tereza Valkounová

Změny, které přinesla nová legislativa, si lesní školky obecně pochvalují. „Čekali jsme sedm let a pracovalo na tom více lidí z různých resortů, takže to byl veliký úspěch, což se letos ukázalo na pro nás zásadní akci, kde se setkali lídři hnutí lesních mateřských škol z celé Evropy. Česká republika je v tomto směru vlastně průkopníkem,“ říká předsedkyně asociace.

Asociace lesních mateřských školek zve do Česka také zahraniční experty v oboru, od kterých se mají pedagogové přiučit o přírodní terapii nebo o potřebách dětí. Každý, kdo s dětmi v lesních školkách pracuje, si podle Valkounové může najít to svoje podle vlastní úrovně pokročilosti a míry zkušeností.

Valkounová věří, že díky možnosti vstoupit do rejstříku škol při ministerstvu školství, se lesní školky stanou v očích rodičů něčím normálním a budou tak této možnosti otevřenější. Dodává ale, že v současné době nárůst počtu lesních školek neočekává. „Ne každý chce chodit do lesní mateřské školy, což je v pořádku,“ říká.

Spustit audio