V Japonsku umí vyrobit robotické dvojníky. Mluví a hýbou hlavou i rukama

17. červenec 2017

Přáli jste si mít někdy dvojníka, kterého byste někam poslali místo vás? A proč ne rovnou robotického dvojníka? Roboty, kteří jsou přesnými dvojníky svých lidských majitelů, dokáží vyrábět v japonském městě Ósaka.

Na předměstí mezi japonskými městy Ósaka a Kjóto je budova Výzkumného institutu pokročilých telekomunikací. Jeden z výzkumných pracovníků laboratoře inteligentní robotiky Takashi Minato předvádí androidy – roboty, kteří vypadají, jako lidé.

„Studujeme použití lidsky vypadajících robotů jako komunikačního média. Tento dvojník profesora Ishigury je ovládán pomocí operátora z jiné místnosti. Pohyby jeho hlavy jsou synchronizovány s pohyby operátora, stejně jako pohyby úst. U těch je ale napřed potřeba udělat zvukovou zkoušku.“

Redaktor Dalibor Zíta si mohl potřást rukou s robotem, který je velice věrnou kopií člověka. „Kůže robota je výsledkem pět let trvajícího výzkumu se snahou přiblížit vzhled robota co nejvíce tomu lidskému,“ vysvětluje Minato. Robot nedokáže chodit, pouze hýbat hlavou, rukama, prsty a ústy.

Ve stejné místnosti je k vidění i menší robot, kterého tvoří jen trup, hlava a končetiny. Nemá vzhled člověka a používá se pro komunikaci, ve které si protějšek nechce představovat žádného konkrétního člověka.

Robotický trup

„Hodně lidí říká, že tento robot působí napřed trochu strašidelně, ale až ho použijete, možná změníte názor. Může fungovat jako skvělý komunikační prostředek. Důležité je, že je malý – můžete ho držet, anebo obejmout,“ říká Takashi Minato.

Během výzkumu interakce lidí s roboty si v laboratoři všimli zvláštního psychického fenoménu: operátor se do velké míry ztotožní s robotem, kterého ovládá. Když se pak robota někdo dotkne, má i operátor pocit, jako by se ho někdo dotýkal.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio