V lékárnách není konopí, tři tendry na dodavatele byly neúspěšné. Jak dopadne čtvrtý?

10. červenec 2017

V českých lékárnách už skoro půl roku chybí léčebné konopí, i když je jeho užití povoleno zákonem poslední čtyři roky. Otázkou je, zda se situace změní poté, co v pondělí v poledne otevře Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) obálky zájemců o dodávku tuzemského léčebného konopí. S vybraným zájemcem uzavře SÚKL smlouvu na dodávku 40 kilogramů marihuany k léčebným účelům na dobu 4 let.

Jde už o druhý tendr v letošním roce, první skončil neúspěšně. „První zakázka byla zrušená, protože v daném zadávacím řízení nezůstal žádný účastník. Jeden uvedl, že v dané době nebyl schopen doložit certifikát výrobce léčivých látek, což by znamenalo, že by nemohl například rozdělovat konopí do jednotlivých balení,” vysvětluje mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková.

Striktní úředníci


Při ceně 100 korun za gram konopí se cena průměrných měsíčních dávek vyšplhá na 6 až 7 tisíc korun měsíčně. To je zhruba tolik, kolik dostávají invalidní důchodci jako veškerý příjem. Tomáš Zábranský

Hosty Českého rozhlasu Plus jsou předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO) a adiktolog a epidemiolog Tomáš Zábranský ze sdružení KOPAC.

Podle Zábranského vede k nedostatku konopí v Česku fakt, že čeští úředníci někdy nejednají v souladu se zákonem, který u nás marihuanu na léčebné účely zavedl.

„Například tendry na domácí léčebné konopí, které je výrazně levnější než dovážené, byly neúspěšné už tři. Interpretace se budou lišit, z pohledu pacientů stojí za nedostatkem především příliš restriktivní výklad zákonných a podzákonných norem ze strany SÚKLu a ministerstva zdravotnictví,” říká adiktolog.

Celý důchod

Vyzula tvrdí, že v Česku je problém konopí vyrobit. „Nemáme dostatek pacientů na to, co je vyrobeno. Jen za minulé období jsme spotřebovali třeba 10 kilogramů ze 40, těch 30 kilogramů muselo být znehodnoceno. Problém není ani v ceně, ta je poměrně přijatelná, ale v tom, že není poptávka,” tvrdí.

Zábranský ostře nesouhlasí. „Pacientů bylo prozatím asi 120, my registrujeme více než 4,5 tisíce potenciálních zájemců o konopí. Při ceně 100 korun za gram konopí se cena průměrných měsíčních dávek vyšplhá na 6 až 7 tisíc korun měsíčně. To je zhruba tolik, kolik dostávají invalidní důchodci jako veškerý příjem,” vysvětluje.

Technické konopí

Začarovaný kruh

Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví poukazuje na fakt, že receptů je vydáváno velmi málo, a ptá se proč. Neznalost lékařů se podle Zábranského již podařilo prolomit.

„Existují vzdělávací kurzy, dokonce je zavedl Institut pro postgraduální vzdělávání a zdravotnictví. Takhle to není, s pacienty pracujeme každý den. Ten začarovaný kruh je velmi jednoduchý. Přijdou za svým lékařem s diagnózou, po nějaké době, když nezabírá léčba, napíše lékař 30 gramů konopí měsíčně. Pacient je tak zhruba na polovině svého invalidního důchodu. Řekne, že si to nemůže dovolit, a lékař mu to nepředepíše. Proto nejsou recepty,” vysvětluje.

Je potřeba diskuze


Především bychom ale měli umožnit léčebné konopí pro naše pacienty, abychom odstranili problémy, které máme tady. Rostislav Vyzula

Ve sněmovně je nyní návrh technické novelizace, která by poměrně rychle mohla výrazně zlevnit léčebné konopí českým pacientům. „Vím okrajově, čeho se to týká. Je to vázáno na to, že by výrobce mohl prodávat jak u nás, tak v zahraničí. To je zajímavá otázka k diskuzi, není úplně jednoduché dávat do zákona komerční věci. Jsem ale otevřený debatě, ať se k tomu vyjádří odborníci,” říká Vyzula.

Pěstitelům konopí by se možností vývozu rostliny vyplatilo do ní investovat. „Především bychom ale měli umožnit léčebné konopí pro naše pacienty, abychom odstranili problémy, které máme tady. Je s tím spojená řada rizik, nechal bych to na diskuzi,” podotýká lékař.

autor: rkr
Spustit audio