V Polsku se ateismus a homosexualita „léčí“ exorcismem. Skeptici to chtějí vyvracet na kongresu

22. září 2017

V polské Wroclavi v pátek začalo setkání evropských skeptiků. Dvacet řečníků se bude snažit vyvracet vědou nepodložené fenomény, především pak vymítání ďábla neboli exorcismus. V Polsku se z něj totiž stává běžná metoda pro řešení nejrůznějších problémů. Upozorňuje na to dokumentární film Bitva se satanem. „Žák se může při neznalosti u tabule vymluvit na to, že je posedlý ďáblem, a učitel to akceptuje,“ přibližuje jedno z tvrzení polského dokumentu reportér Českého rozhlasu Radek Kříž.

Na kongresu se bude řešit i zneužívání exorcismu k „léčbě“ psychických poruch, ateismu nebo homosexuality. Další řečníci budou řešit vztah mezi hypnózou a exorcismem. Dojde i na praktické ukázky, například klamy používáné při proutkaření, hovorech s duchy nebo lidovém léčitelství.

„Osobně se těším na přednášku Diega Fontaniva, který vyvinul dokonalou metodu, jak z člověka udělat skeptika. Nutí návštěvníky vytvořit si voodoo panenku, nalepit na ní obličej milované osoby a pak ji propíchnout jehlou. Většina to odmítá udělat, přestože si uvědomují, že by se nemělo nic stát,“ popisuje Kříž.

Největší tahákem setkání je účast zakladatele světového skeptického hnutí Jamese Randiho, kterému bude patřit neděle. Skoro devadesátiletá legenda a bývalý iluzionista dokáže rozklíčovat jakýkoli optický klam.

Přednášky a workshopy budeme sledovat, Radek Kříž se bude po celý příští týden hlásit vždy v 9:15 na Plusu.

Spustit audio