V Utahu otestovali zatím největší raketový motor v dějinách

30. červen 2016

Americký Utah byl dějištěm testu zatím největšího raketového motoru v historii lidstva. Bude mít zásadní úlohu při dopravě těžkých nákladů do vesmíru. NASA si tímto úspěšným testem připsala významný úspěch.

Úchvatné divadlo zážehu motoru, který byl upevněn v betonovém bloku zapuštěném do země, přihlíželo početné obecenstvo. „Jedná se o motor na tuhá paliva. Je to v podstatě urychlovací motor, protože tyto motory budou na superraketě SLS 2. Při startu budou hořet dvě minuty a v té době budou poskytovat 75 % tahu celé rakety. Takže jsou důležité pro to, aby se ta raketa vůbec odlepila od rampy, protože bude obrovská,“ říká Dušan Majer ze serveru kosmonautix.cz.

Parametry motoru

Motor váží 800 tun a jeho tah je 1600 tun, teoreticky by tedy dokázal vynést 800 tunový náklad. Raketová mechanika je ovšem složitější a ve výsledku to bude méně. Nosnost raket SLS a jejich budoucí úkoly přibližuje opět Dušan Majer.

„Raketa SLS bude mít ve své první verzi nosnost na nízkou oběžnou dráhu asi 70 tun. Ty úkoly jsou zatím nastíněné poměrně mlhavě, ale zase na druhou stranu mají jeden jasný cíl: a to jsou lety lidských posádek k asteroidům a jednou, třeba okolo roku 2040, i k Marsu.“

První start za 2 roky

Harmonogram startů raket SLS ještě není pevně daný, jasný je jen její první start, který by se podle plánu měl odehrát v roce 2018. To by měla raketa dopravit kosmickou loď Orion, zatím ještě nepilotovanou, na oblet kolem Měsíce, odkud se i vrátí. Raketa SLS je koncipována jako stroj pro lety do dalekého vesmíru. Nejpozději v roce 2023 raketa poprvé vynese také lidskou posádku, ovšem velkou roli bude mít i v nepilotované kosmonautice. Její nosnost totiž bude nesrovnatelná s čímkoliv, co létá dnes.

Motor pro novou raketu koncepčně vychází z urychlovacích raket raketoplánů. Ony dvě postranní rakety, které byly připojeny po stranách hlavní nádrže raketoplánu, totiž vždy byly na tuhé palivo. A úlohou těchto pomocných raketových stupňů bylo i tady vyvinout velký tah, právě díky nim se raketoplán dostal do vesmíru.

autoři: mrk , rkr
Spustit audio