Vědecká roadshow Plus jde do finále! 29. září v Olomouci uvidíte robota s emocemi i český objev – bezlopatkovou turbínu

4. září 2017

V září jsme pro vás nachystali dny plné vědy s Českým rozhlasem Plus. Na co se můžete těšit na Hané?

Přichystali jsme soutěže o ceny (například digitální DAB rádio), kvízy přímo na ulici a experimenty. Zahrát si můžete na laserovou harfu, vyzkoušet dovednosti robota NAO a poznat osobně významné české vědce. Předvedou vám v chodu svůj vynález – bezlopatkovou turbínu a ukáží řadu dalších technologických novinek. Uvidíte i zákulisí živého rozhlasového vysílání a můžete se stát jeho součástí.

Olomouc, 29. září 2016: Horní náměstí (u Caesarovy kašny) 10–17 hodin


PROGRAM AKCE
10:00 zahájení
- robot NAO a lego roboti
- detektor lži VUT Brno
- ukázka bezlopatkové turbíny
- experimenty Pevnosti poznání
- pouliční kvízy o ceny
- rozhovor s Jaroslavem Doleželem
- možnost prohlédnout si přenosové vozy Českého rozhlasu a vidět živé vysílání
14:33–15:00 Magazín Leonardo speciál - živé vysílání o vědě a technologiích
17:00 zakončení akce

Humanoidní robot NAO vypadá na první pohled jako postavička ze sci-fi filmu, ale původně byl evropskými vědci vyvinut pro pomoc starším lidem a osobám s autismem. V autonomním režimu simuluje lidské chování, například otáčí hlavou, mrká a reaguje na podněty. Tento robot je určený k univerzitním aplikacím především v oblasti softwaru a umělé inteligence, je využíván celosvětově na stovkách prestižních univerzit a v laboratořích. Společně s dalšími roboty ho do Olomouce přiveze tým Katedry informatiky a počítačů Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.


Vědeckou roadshow pro vás připravujeme ve spolupráci s vědeckými centry a projektem Noc vědců (30. září) ve čtyřech městech České republiky. Byli jsme již v Plzni (8. září), Liberci (15. září) a v Brně (22. září). Celou jízdu zakončíme v Olomouci (29. září).

Do Magazínu Leonardo, který budeme vysílat v přímém přenosu (14:33-15:00), pozveme vynálezce Miroslava Sedláčka. Tento muž se zapsal do historie české vědy svým objevem bezlopatkové turbíny. Svůj vynález Sedláček předvede v chodu a kolemjdoucí se mohou přesvědčit, že jeho vynález je jednou z konstrukčně nejjednodušších rotačních turbín, jaké lidstvo vynalezlo. Proto je často označována jako „užitečný zázrak“. Ostatně poslechnout si o něm můžete něco už teď: Více zde.

V oranžovém stanu Českého rozhlasu Plus si můžete zkusit zahrát na laserovou harfu. Tento elektronický hudební nástroj nemá žádné struny, ale místo nich jsou laserové paprsky. Hráč svými prsty přerušuje jejich dráhy a syntetizátor podle toho vydává tóny. Podobný nástroj používá na svých koncertech legendární francouzský hudebník Jean Michel Jarre

Sloní pasta

Kdyby si slon chtěl vyčistit zuby, potřeboval by k tomu hromadu pěny. My mu ji vyrobíme chemickou reakcí z peroxidu vodíku v několika vteřinách. Pokus známý jako „Sloní pasta“ a další vědecké experimenty vám předvedou zkušení lektoři z interaktivního muzea vědy Pevnost poznání v Olomouci.

Celým dnem na Horním náměstí v Olomouci vás bude provázet moderátor Jan Burda ve dvojici s Veronikou Paroulkovou. Pokud nemůžete přijít, doporučujeme během dne poslouchat vstupy a pořady na ČRo Plus.

OSOBNOST Z REGIONU
Prof. Jaroslav Doležel je celosvětově uznávaný odborník v oblasti studia dědičné informace rostlin. Vede olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR, které ve svém oboru patří ke světové špičce. Učí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a je vědeckým ředitelem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Je členem Učené společnosti ČR a za své výsledky obdržel řadu prestižních ocenění.

autor: pez
Spustit audio