Vědecká roadshow Plus startuje 8. září! Přijďte soutěžit, experimentovat a bavit se s vědou

6. září 2016

V září jsme pro vás nachystali dny plné vědy s Českým rozhlasem Plus. Na co se můžete těšit?

Navštivte stan Českého rozhlasu Plus, který postavíme hned ve čtyřech městech. Prvním z nich je Plzeň už tento čtvrtek 8. září.

Přichystali jsme pro vás soutěže o ceny (například digitální rádio), kvízy přímo na ulici, a především experimenty, ze kterých vám budou doslova stát vlasy na hlavě. Proč? To zjistíte, když vyzkoušíte účinek Van de Graaffova generátoru jako jedna z našich kolegyň v Rozhlase (video na konci článku).

Plzeň, 8. září: U Branky (Smetanovy sady), 10 – 17 hodin


Vědecká roadshow se koná ve spolupráci s vědeckými centry a projektem Noc vědců ve čtyřech městech České republiky. Přijďte nebo přijeďte do Plzně (8. září), Liberce (15. září), Brna (22. září) a Olomouce (29. září)


PROGRAM AKCE
10:00 – zahájení
– experimenty Techmania (celý den)
– Jaroslav Flegr - toxoplazma (celý den)
– Robot Karel dobývá pevnost (celý den)
– Pouliční kvízy o ceny
– Možnost podívat se, jak probíhá živý přenos
– Rozhovor s Pavlem Jungwirthem
14:33 – živé vysílání Magazínu Leonardo (host docent Jiří Formánek a další)
17:00 – závěr

Hoří bankovky?! Chceme ušetřit vaši peněženku, takže to vyzkoušíme za vás. Co ale můžete vyzkoušet v Plzni vy sami, je experiment nazvaný Faraonův had. Jak na to? Vše ukážou zkušení lektoři Techmania Plzeň, ti si přichystali i další zajímavé pokusy.

Testování na toxoplasmu – kokcidie kočičí

Zažijte spolu s námi dobrodružství vědy pro každého. Zkuste si řídit robota Karla, který úspěšně dobýval pevnosti nepřátel na studentském festivalu v USA. Nebo si nechte zjistit, jakou máte krevní skupinu, Rh faktor a zda nemáte toxoplazmu. Společně s profesorem Jaroslavem Flegrem přijede do Plzně i jeho tým, a vy se budete moci nechat zadarmo otestovat.

Jaroslav Flegr


Celým dnem bude provázet moderátor Jan Burda ve dvojici s Veronikou Paroulkovou. Těšit se můžete také na rozhlasovou moderátorku Dvojky Terezu Stýblovou. Živě budeme z místa vysílat soutěžní speciál Magazínu Leonardo, do kterého zapojíme tentokrát i veřejnost. Pokud byste nemohli přijít, doporučujeme poslouchat vstupy během dne a speciály vysílání; např. pořad Natura.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.