VIDEO: Dobrovolní hasiči zachraňují majetek i životy. Podívejte se na jejich soutěž

30. srpen 2017

Kostel, hospoda a hasičárna – dříve nedílná součást prakticky každé vesnice. A zatímco hospody se zavírají a kostely vyprazdňují, dobrovolní hasiči zůstávají. A jsou stále patřičně hrdí na svůj koníček, díky kterému nejednou zachránili majetek či životy.

Ale aby mohli být úspěšní při ostrém zásahu, musejí samozřejmě trénovat. Ideálně na soutěžích. Ty mají různou úroveň, od okresních až po republikovou. Petr Jansa sledoval, jak takový soutěžní požární útok vypadá.

Dobrovolní hasiči musí seskládat velké množství vybavení, doběhnout k terčům, na které namíří dva proudy vody. Zvládnou to za necelou půlminutu. Je to sport, zábava i příprava na skutečný zásah, ke kterému vyjíždějí spolu s profesionálními hasiči.

Tedy jen v tom případě, že jsou schopní se dostat do 10 minut od ohlášení výjezdu na hasičárnu, jak vysvětluje Pavel Gvuzď, dobrovolný hasič z Michálkovic. Pohotovosti nemají. Většinou jezdí k likvidaci vos a sršňů, ale i k požárům a dopravním nehodám.

Podívejte se, jak takové hasičské zápolení vypadá:

autor: pgj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.