VIDEO: Sledujte záznam z debaty o britském referendu Českého rozhlasu Plus

24. červen 2016

V budově Českého rozhlasu proběhla veřejná debata na téma: Být, či nebýt v Evropské unii. To je, oč teď běží v Británii. A nejen tam. Podívejte se na záznam celé debaty.

Na debatu přijali pozvání: Eva Zamrazilová, Tomáš Sedláček, Pavel Kohout, Jiří Pospíšil, Petr Mach, Václav Klaus ml., Pavel Drahotský, Zbyněk Frolík

Záznam:

Jiří Pospíšil: Británie přestane být účastníkem jednotného trhu EU. A začne vyjednávání o tom, jaká pravidla vůči evropskému kontinentu nastolí. Británie bude muset přijímat evropské regulace vnitřního trhu, ale nebude je moci sama ovlivnit.

Proč by britské referendum mělo zajímat Česko?

Petr Mach: Já si přeji, aby Britové ukázali, že to jde samostatně a že to není konec světa. Můžeme dál obchodovat, aniž bychom museli podléhat té nejpřísnější regulaci.

Tomáš Sedláček: Pro Českou republiku to bude velký symbolický prvek. Jsme také eurospektičtí. A v momentě, co jsme stavěli od druhé světové války, se to začne takhle rozpadat z žádných očividných důvodů, tak to může být inspirací pro další země – otevřít toto referendum a znejistit nejen Británii, ale celý evropský kontinent.

Jiří Pospíšil: Vystoupení Británie oslabí celou Evropskou unii. A i když jsem velký kritik Evropské unie, tak si nepřeji její rozpad. Pro mě je hlavním důvodem oslabení EU ve vztahu k zemím, jako je Rusko. Ne nadarmo by měl Putin velkou radost, kdyby Británie vystoupila z EU. Česko ztratí v případě odchodu Británie klíčového spojence v EU.

Více: Británie by měla v EU zůstat, shoduje se většina hostů veřejné debaty ČRo Plus

autor: bar
Spustit audio