Vláda zaútočila na institut manželství, opřeli se lidovci do koncepce rodinné politiky

19. září 2017

Měsíc před volbami prošla vládou několikrát odkládaná koncepce rodinné politiky. Bylo to ovšem těsnou většinou a proti názoru koaličních lidovců. Koncepce navrhuje třeba půjčky na bydlení, zvýšení mateřské, rodičovské, porodného i přídavků na děti a k tomu také bezplatné jesle a školky. Zástupci lidovců ovšem tvrdí, že tento dokument je útokem na institut manželství.

Podle premiéra Sobotky (ČSSD) představuje přijatý dokument kvalitní vizi rodinné politiky, ze které může nová vláda po volbách vycházet.


Výchově v rodině nevěnuje koncepce v podstatě žádnou pozornost. Navíc nám vadí způsob prohlasování. Otakar Hampl

Otakar Hampl, ekonom a člen odborné komise KDU-ČSL pro sociální politiku, tvrdí, že přijatá koncepce je v přímém rozporu s koaliční smlouvou. „Koncepce, na rozdíl od programového prohlášení a koaliční smlouvy, zcela nepochopitelně nepředpokládá další zvyšování daňového zvýhodnění na děti. To, že jsme v této oblasti na špičce OACD je přece dobře. Je to osvědčený model,” říká.

Ředitelka odboru pro rodinnou politiku ministerstva práce Jana Maláčová vysvětluje, že většina rodin s průměrným příjmem je schopna daňovou slevu na dítě vyčerpat. „Proto koncepce navrhuje opatření, která jdou podporou veřejných služeb a dávek, protože tam jsme pod průměrem nebo v průměru vyspělých zemí.”

Nenahraditelná rodina

Velká rodina (ilustrační foto)

„Není to jen o tom, co v koncepci je, ale také o tom, co v ní není. Dnešní rodiny potřebují ocenění, stabilitu a čas. Tři jednoduché věci. Ocenění za svůj nenahraditelný přínos pro společnost, stabilitu pro zdravý citový rozvoj dětí a pro vlastní osobní růst a čas pro výchovu dětí a pro sebe navzájem. Tyto věci takto jednoduše v koncepci rodinné politiky nenajdete,” popisuje výhrady ekonom.

Koncepce podle Hampla není schopná definovat zájem státu na rodině a manželství „jako společensky nenahraditelné instituci.” „Výchově v rodině nevěnuje v podstatě žádnou pozornost. Navíc nám vadí způsob prohlasování a diskuze, kdy v koncepci není zdaleka konsenzus ani v odborné veřejnosti, ani na úrovni vlády,” podotýká.

Všechno, jen ne dovolená


Navrhujeme to, aby byla mateřská rodičovská dovolená přejmenovaná na vhodnější název, protože mateřská a rodičovská jsou všechno, jen ne dovolená. Jana Maláčová

Maláčová nesouhlasí s tím, že by se schválená verze nesoustředila na čas pro rodiny. „Máme tam zavedení institutu sdíleného pracovního místa, který existuje například v zákoníku práce na Slovensku. Máme tam podporu částečných úvazků,” vyjmenovává.

„Co se týká ocenění rodičovské péče, navrhujeme to, aby byla mateřská rodičovská dovolená přejmenovaná vhodněji, protože se asi všichni shodneme, že mateřská a rodičovská jsou všechno, jen ne dovolená. Tyto věci tam zahrnuty jsou,” tvrdí ředitelka odboru pro rodinnou politiku ministerstva práce.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.