Volební koalice lidovců a Starostů končí: Ustoupit od koalice je racionální krok, myslí si expert

19. červenec 2017

Lidovci ukončili volební koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Po několikahodinovém jednání celostátního výboru KDU-ČSL včera předseda Pavel Bělobrádek oznámil, že lidovci nechtějí hazardovat s hlasy voličů a zvyšovat riziko vzniku jednobarevné vlády. Nadále nicméně platí nabídka spolupráce se STAN v podobě míst na společných kandidátkách i společného financování kampaně. O návrhu KDU-ČSL rozhodne STAN příští týden.

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka doufá, že Starostové budou své rozhodnutí pečlivě zvažovat a vyhodnotí realitu.

Předvolební průzkumy naznačovaly nejen potenciální výsledek, tedy že volební koalice KDU-ČSL a STAN nedosáhne 10% hranice, ale i to, že se spousta lidí o koalici vůbec nedozvěděla. Jurečka to přičítá časovému presu a dodává, že udělali maximum možného.


Pojďme si říct, že tři měsíce před volbami a asi měsíc před podáváním kandidátních listin, by skutečně ta koalice mohla být riskantní.Petr Jüptner

„Mluvili jsme o tom se Starosty a jejich vedením na jednání zhruba na konci března. Tehdy sami vyjednávači za STAN řekli, že v okamžiku, kdy průzkumy v červenci nebudou koalici přát, tak si sedneme a uděláme přehodnocení formy spolupráce,“ říká Jurečka.

Ředitel Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK Petr Jüptner považuje rozhodnutí lidovců za pochopitelné. „Pojďme si říct, že tři měsíce před volbami a asi měsíc před podáváním kandidátních listin, by skutečně ta koalice mohla být riskantní.“

Ustoupení od volební koalice proto považuje za racionální krok, i když dodává, že pro propagaci koalice se dalo udělat více.

„Pokud lidovci a Starostové v časové tísni dojednali dvojkoalici, tak nezbytným krokem B byla propagace, představení programových bodů a zejména zvážení prezentace dvoukoalice, zda nebude mít nějaký společný název, přilákání známých osobností na kandidátní listiny, aby to pro voliče vypadalo, že tu vzniká nějaká Třetí síla,“ vysvětluje Jüptner.

autoři: bum , jpr
Spustit audio