Voliči ČSSD utekli k hnutí ANO. Zaorálek jako volební lídr by nám je vrátil, věří Petera

14. červen 2017

Bohuslav Sobotka je v čele ČSSD už šest let. Není ale vůbec jisté, zda stranu povede do podzimních voleb. Rozhodnout by se mělo na středečním zasedání grémia, které má řešit propadající se preference strany. Spekuluje se, že předseda Sobotka z funkce odstoupí a nahradí ho jeden z místopředsedů – Lubomír Zaorálek, nebo Milan Chovanec.

„U nás je to tak padesát na padesát. Podle jedněch by změna prospěla, jiní jsou zdrženliví. Rozhodnout se ale musí sám Bohuslav Sobotka a bylo by velmi špatně, pokud by to bylo pod nějakým tlakem,“ říká místopředseda středočeské ČSSD Miloš Petera. Věří, že jasno by mělo být do sobotní programové konference.

Socialistický triumvirát

Podle informací Lidových novin se v sociální demokracii chystá triumvirát: Bohuslav Sobotka by zůstal premiérem, Milan Chovanec by se ujal vedení ČSSD a Lubomír Zaorálek by stranu vedl do voleb.


Potenciál ČSSD je okolo dvaceti procent, ale musíme pro to udělat maximum. Lidé od nás chtějí jasný impuls a Lubomír Zaorálek by nám mohl přivést ztracené voliče.Miloš Petera

Takovou variantu Petera nevylučuje. Pokud by Sobotka skutečně odstoupil z čela strany, pak se jejího řízení podle stanov ujímá první místopředseda, tedy Milan Chovanec. A Lubomír Zaorálek by byl vhodným kandidátem na volebního lídra.

„Bohuslav Sobotka byl velmi úspěšný premiér, který splnil většinu volebního programu sociální demokracie. Je mu ale trochu vyčítána komunikace navenek a v té by byl Lubomír Zaorálek jako proslulý rétor velmi silný. Voličům by mohl lépe vysvětlit, co jsme pro ně a Českou republiku udělali,“ naznačuje Petera.

Sjezd ČSSD, Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Hluboko pod potenciálem

Není ale nyní mezi voliči poptávka spíše po nepolitických tvářích? „Musíme pracovat s lidmi, kteří v sociální demokracii jsou. Lubomír Zaorálek má obrovské zkušenosti z politiky a myslím, že by úlohu volebního lídra zvládl. Jsem přesvědčen, že by se k nám vrátili levicoví voliči, kteří přešli k hnutí ANO.“

Volební potenciál ČSSD je podle Petery okolo dvaceti procent, průzkumy ale ukazují přesně polovinu. „Důvodů je několik. Je za tím celoevropský odklon voličů od tradičních stran i špatná komunikace úspěchů. Nedokázali jsme voliče přesvědčit, že právě my jsme ve vládě byli tou hybnou silou. To je nyní náš hlavní úkol pro následující tři měsíce.“

autoři: lej , bid
Spustit audio