Volit podle kalkulačky je nebezpečné pro demokracii, varuje politolog

9. říjen 2017

Rozhodnout se, koho volit, bývá pro mnoho lidí obtížné. Pomoci se jim snaží volební kalkulačky, které po zodpovězení několika otázek potenciálnímu voliči ukážou, jaká strana nejvíc souzní s jeho názory. Datový analytik Michal Škop dokonce tvrdí, že volební kalkulačky jsou dnes jedním z podstatných zdrojů informací, a to především na západ od českých hranic.

„Sliby se slibují, blázni se radují. Volební kalkulačky mapují programy stran. Ze zkušenosti posledních desítek let ale víme, že něco jiného jsou předvolební sliby a povolební realita,“ upozorňuje ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky Ondřej Neumann.

Kalkulačky jsou podle něj dobré pro rychlý přehled a základní orientaci v tom, co strany slibují, jako je třeba otázka daní nebo přijetí eura. Důležité je mít na paměti i to, kdo je autorem kalkulačky a co tím může sledovat.


Je to takové placebo. Programy se nám číst nechce, ale tohle nám dává pocit, že víme, o čem jsou. Do budoucna to může hrát stále větší roli. Před tím je třeba varovat.Miloš Gregor

S tím souhlasí i politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity. Kalkulačky by se měly brát jako kratochvíle, nikoli jako berná mince pro rozhodování. „To by bylo pro voličské chování a demokracii skoro až nebezpečné. Faktorem je totiž výběr otázek i odpovědí. Politické strany je zodpoví tak, aby se zalíbily,“ varuje.

Například v oblasti rodinné politiky Gregor narazil na jedinou otázku, a to na adopci dětí homosexuálními páry. „Přitom některé strany se na tématu rodiny profilují, takže třeba pro KDU-ČSL je skladba otázek až skoro nepřející,“ zdůrazňuje Gregor.

autor: bum
Spustit audio