Vraťme regulační poplatky. Pacienti zneužívají systém a podceňují prevenci, tvrdí lékař

9. říjen 2017

Česká republika má třinácté nejlepší zdravotnictví z pětatřiceti evropských zemí. Je nejlepší ze států bývalého východního bloku, v žebříčku před Velkou Británií nebo Itálií a například jen těsně za Švédskem. Ukazuje to nejnovější vydání studie Euro Health Consumer Index. „České zdravotnictví je trochu Potěmkinova vesnice, jsme velmi dobří v sebepropagaci. Jedna věc je pohled pacienta, který se dostal do Motola, ale jinak to vnímá senior v Chomutově, který se nedobere základních vyšetření,“ upozorňuje právník Ondřej Dostál z PricewaterhouseCoopers Legal.

Naopak podle lékaře Davida Marxe je dostupnost zdravotnictví velmi dobrá a naše nemocniční síť co do obsahu poskytované péče přebujelá. „Celosvětovým trendem je centralizace specializované akutní péče. Následnou a rehabilitační péči mají zajišťovat zdravotnická zařízení nejrůznějších typů.“


Hosty speciálu byli:
- Ondřej Dostál, právník PricewaterhouseCoopers Legal
- Adéla Čabanová, redaktorka deníku E15
- David Marx, lékař
- Petr Fiala, Asociace českých a moravských nemocnic

Za velkou chybu považuje absenci regulačních poplatků za péči. „Vede to ke zneužívání systému a podceňování preventivní péče, protože lidé nemají strach, že by museli za určitých okolností platit,“ upozorňuje Marx.

Hradit by se měly moderní a efektivní – a stále dražší – medicínské postupy. A naopak lacinější výkony, které pacienta nezruinují, by se měly z veřejné úhrady vyřadit.

Veřejné, nebo soukromé?

Redaktorka deníku E15 Adéla Čabanová vidí problém v tom, že soukromé peníze do systému putují prakticky jen od nemocných lidí, kteří doplácejí na léky.

Podle ní chybí průběžné komerční připojištění nebo jiný způsob, jak do zdravotnictví dostat peníze od lidí relativně mladých a zdravých. České zdravotnictví je sice efektivní, jeho financování je ale velmi křehké. Závisí totiž na ekonomickém cyklu, protože je založeno na veřejných zdrojích.

Adéla Čabanová, Ondřej Dostál

„To je mýtus. Všechny peníze, které jdou do systému veřejného zdravotního pojištění, jsou soukromé. Třeba v Rakousku je pojistné jen asi šest procent oproti našim třinácti, ale zbytek si pacient platí,“ nesouhlasí Petr Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic.

Podle něj je zdravotnictví sponzorováno ze strany zdravotníků. „Je to jen díky nesmírnému vypětí těch, kdo ještě ve zdravotnictví zbyli a udržují jeho kvalitu. Na medicínu chodí lidé, kteří mají humanitní a etické předpoklady.“

Pomohla by větší konkurence mezi zdravotními pojišťovnami? Jak přivést lékaře na venkov? Poslechněte si celý speciál >>

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio