Vše o Mosulu: Koalice až 60 států, civilisté jako lidské štíty, veřejné popravy. Je to městská, nevypočitatelná válka

18. říjen 2016

Irácké jednotky zahájily ofenzivu s cílem dobýt město z rukou takzvaného Islámského státu. Přípravy na boj jim zabraly několik měsíců. Mosul je nejvýznamnější město, které takzvaný Islámský stát na severu země ještě kontroluje. Bude tahle operace skutečně rozhodujícím momentem, který zasadí poslední úder organizaci samozvaného Islámskému státu?

Novinář Jan Fingerland pro speciál vysílání Českého rozhlasu Plus: „Mosul je velký asi jako Praha a lidí, kteří ho brání, je řádově několik tisíc. Jenom ta samotná válka je takovým druhem války, který neznáme ani z Evropy. Obrana Mosulu bude vypadat tak, jako když Izraelci vstoupili do Gazy. Budou se používat různé nástražné pasti, sebevražední atentátníci a podobně. Je to městská válka, která je dost nevypočitatelná. Ta síla, která v současné době útočí na Mosul, se skládá z 60 různých států a i v rámci každého státu je vlastně několik různých organizací, které se vzájemně nemusejí mít rády. Dokonce i někteří sunité a šíité se vzájemně nemusejí mít rádi. Může nastat chvíle, že až dojde k osvobození Mosulu, tak se do sebe pustí navzájem.“


Hosté speciálu Českého rozhlasu Plus:
- Martin Novák, strávil poslední okamžiky před bitvou o irácký Mosul s kurdskými bojovníky,
- Marek Jukl, prezident Českého červeného kříž,
- Lenka Klicperová, spoluautorka knihy Islámskému státu na dostřel,
- Jan Talafan, koordinátor projektu Nadace Generace 21

Milan Slezák, komentátor: „Hlavní úder proti Mosulu se má vést ze tří stran a ten nejdůležitější se má vést z jihu. Důležitým faktorem jsou milice. Tam začíná první problém, ačkoli jich je celá řada – více vítány jsou milice kurdské, ale méně vítány by byly milice šiítské.“

Irácké jednotky zahájily ofenzivu s cílem dobýt město z rukou takzvaného Islámského státu. Přípravy na boj jim zabraly několik měsíců. Mosul je nejvýznamnější město, které takzvaný Islámský stát na severu země ještě kontroluje.

Islámský stát nezmizí přes noc

Martin Novák, strávil poslední okamžiky před bitvou o irácký Mosul s kurdskými bojovníky: „Mluvil jsem tam s několika veliteli a v podstatě všichni se shodují v jednom, a sice že naprosto zásadní role bude amerického bombardování. Bez toho by nebyli jejich vojáci tam, kde jsou. Velitel Aríf varoval, že bitva bude dlouhá a Evropa nemá čekat, že i když padne Mosul, že IS zmizí přes noc. Bude dál existovat, i když to nebude stát v pravém slova smyslu.“

Největší odpor je očekáván z vozů se sebevražednými atentátníky. „IS má propracovaný systém tunelů, dokáží se ukrývat dobře pod povrchem,“ mluví o svých zkušenostech Novák.

Pád držav Islámského státu v Iráku by podle Slezáka mohl znamenat přechod jeho bojovníků na syrská bojiště. „Je to velice reálná varianta. Vyplývá to už z toho faktu, že byla v minulosti mnohokrát využívaná. Když chcete ovládat určité území a vedete válku na několika frontách, tak je vždycky výhodné, když máte možnost přesouvat posily tam, kde jsou právě zapotřebí. To je jedna z okolností, proč se Američané v posledních několika týdnech při bombardování zaměřili i na syrsko-iráckou hranici."


Dobytí Mosulu by nemuselo znamenat konec Islámského státu. Ikdyž Islámský stát prohraje vojensky, tak jeho myšlenky nezaniknou.Milan Slezák

Asem Atassi z Iniciativy pro Svobodnou Sýrii potvrzuje, že klíčová bitva o Mosul může výrazně ovlivnit i situaci v jeho rodné zemi. „Velká část bojovníků Islámského státu může přejít do Sýrie a ta situace v Sýrii bude horší. Otázkou také je, kdo se do dobývání Mosulu zapojí. Pokud se budou účastnit šíitské milice, což je v podstatě šíitská verze Islámského státu, tak možná Islámský stát padne, ale ta ideologie posílí. Jeden extremismus bude zkrátka posilovat ten druhý." Podle Atassiho ovšem nemá Islámský stát v Sýrii mezi místním obyvatelstvem mnoho příznivců. „Jádro Islámského státu v Sýrii je z velké části tvořeno cizinci ze severní Afriky a Evropy, a proto velkou podporu Syřanů nemá."

Na Mosul! V íránských službách?

Fingerland poukazuje na to, jaké síly se osvobozovacích bojů o Mosul účastní. „V šíitských milicích jsou často nábožensky motivovaní lidé. Mnozí z nich jsou financováni z Íránu, což je také radikálně náboženský režim, který má své zájmy v Iráku. Irák je většinově šíitská země, ovšem arabská. Mnozí z těch bojovníků se dopouštěli násilností při dobývání sunnitských měst."

autor: bar
Spustit audio