Vyhoštění diplomatů je adekvátní, ruskou špionáž ale neochromí, soudí bezpečnostní analytik

27. březen 2018

Česko vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše z hnutí ANO jde o výraz solidarity s Británií. „Není to žádné silné gesto, ale je adekvátní. Ruské špionážní aktivity to ale nijak výrazně neochromí, budou nadále pokračovat,“ soudí bezpečnostní analytik a bývalý diplomat Tomáš Pojar.

I symbolická gesta podle něj mají svůj význam. Státy jimi ukazují, koho považují za své partnery a spojence. „Zařadili jsme se po bok Velké Británie a nikoli Ruska – byť vyjádření prezidenta Miloše Zemana ukazují východním směrem,“ dodává.

Zeman totiž uložil Bezpečnostní informační službě, aby zjistila, zda se na našem území nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn Novičok. Za jeho možný zdroj Českou republiku a další země označilo Rusko, které vlastnictví této látky odmítá.


Jestliže něco vypadá jako z učebnice KGB, pak to podle mě vždy je aktivita KGB. Nemám o tom žádných pochyb.Tomáš Pojar

„Obvinění vznesla ruská strana, měla by tedy předkládat důkazy. Předpokládám, že tato Zemanova instrukce se velmi brzy stane součástí ruské propagandy, pokud se tak ještě nestalo,“ upozorňuje prorektor Vysoké školy CEVRO Institut Pojar.

Hnutí STAN kvůli tomu dokonce zváží podání ústavní žaloby na prezidenta pro velezradu, kterou podává Senát se souhlasem tří pětin svých členů. Vyhoštění diplomatů podpořily i další sněmovní strany, podle KSČM a SPD by se ale nejdříve mělo vše důkladně vyšetřit. „Volání po důkladném vyšetření je voláním po zametení problému pod koberec,“ reaguje Pojar.

Spojené státy vyhostí šedesát osob s diplomatickým pověřením, o kterých jsou pochybnosti, zde nejde o agenty. „K vyhošťování dochází jen v krajních případech a následuje reciproční reakce. Ruská špionáž probíhá na stejné úrovni jako za studené války, netýká se to jen Spojených států, ale i zemí ve všech částech světa. Směřujeme k nové studené válce, pokud už neprobíhá,“ uzavírá.

autoři: ert , bum
Spustit audio