Vyloučení z G8 dopad na ruskou ekonomiku nemá, sankce ano, říká analytik

26. květen 2016

Ještě před historickou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v japonské Hirošimě se dnes v turistickém městečku Ise-Šima uskuteční summit velkých světových ekonomik G7.

Shodne se summit G7 na opětovném přijetí Ruska mezi ekonomické velmoci? A proč to Japonsko navrhuje? „Protože Japonsko a Rusko mají poměrně bohaté dlouhodobé obchodní vztahy a nechtějí si jakýmkoliv způsobem rozhádat ruské partnery,“ říká Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus, a pokračuje: „Z hlediska čistě obchodního by Rusko mělo být zapojeno do všech ekonomických a obchodních debat, z hlediska bezpečnostního a rizikového to už je jiná věc, ale pokud jde o peníze, když budu opravdu strohý a cynický, tak Rusko by nemělo být stranou.“ Dalším důvodem sbližování je i hledání řešení sporu mezi zeměmi o jižní část souostroví Kurily.


Na summitu G7 se má mluvit o oživení světového hospodářství, konfliktech v Sýrii, na Ukrajině a o uprchlické krizi. Během dvoudenního zasedání dojde zřejmě i na otázku brexitu nebo napjatou politickou situaci v Asii, především kvůli počínání Severní Koreje. Japonský premiér Šinzó Abé patrně využije svého postavení předsedy G7 pro letošní rok a předloží dva kontroverzní návrhy, kterým je jednak společné prohlášení G7 odsuzující čínské aktivity v Jihočínském moři a také opětovné přijetí Ruska do klubu. Jeho členství v G8 bylo před dvěma lety pozastaveno kvůli invazi na Krym. G7 má diskutovat taky o protiruských sankcích zavedených v reakci na ukrajinskou krizi.

Podle Menčíka se formální vyloučení z G8 na ruské ekonomice pravděpodobně neprojevuje. „Ale samozřejmě ty sankce a to, co je způsobilo, to se negativně projevuje, protože ruská ekonomika byla v posledních dvou letech v poměrně dramatickém poklesu. V letošním roce už by to nemělo být tak hrozné, Rusko se zvedá, nicméně ta ruská agrese, která vedla k vyloučení z G8, samozřejmě negativní dopad má. Ale to formální vyloučení, že Rusko už není v G8, to asi ne, protože Rusko samozřejmě dál jedná se všemi mocnostmi, akorát ne na té původní úrovni. Takže horší pro ně jsou ty samotné sankce než to, že byli formálně vyloučeni,“ vysvětluje Menčík.

Jednání o sankcích na summitu G7

Jedním z témat summitu bude i diskuse o protiruských sankcích. Bude mít vliv na jednání včerejší návrat pilotky Naďji Savčenkové, která byla vyměněna za dva ruské vězně? „Narážíte na obavy, které panují nejen na Ukrajině, ale i v expertní komunitě dalších zemí,“ říká Jan Šír, politolog z Katedry ruských a východoevropských studií IMS FSV UK, a dodává: „Jedná se o to, že Vladimir Putin to propuštění Savčenkové docela dobře načasoval, protože právě teď přichází mimo jiné summit G7 a Evropská unie bude jednat o dalším osudu sankcí. Je to krok, který těm, kteří chtějí sankce zrušit, může umožnit interpretaci situace v tom smyslu, že Rusko činí vstřícné kroky ve smyslu plnění minských dohod, na které zejména jsou ty sektorální sankce navázány.“

Celý rozhovor s analytikem Tomášem Menčíkem a politologem Janem Šírem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio