Výrobci potravin přestanou lhát o kvalitě, až bude unijní legislativa přesná, říká europoslankyně

Série testů kvality podle Sehnalové ukázala, že zhruba třetina produktů je podstatně rozdílných z hlediska kvality - Foto: Fotobanka Profimedia

Série testů kvality podle Sehnalové ukázala, že zhruba třetina produktů je podstatně rozdílných z hlediska kvalityFoto: Fotobanka Profimedia

Pokud země střední a východní Evropy myslí vážně stížnosti na kvalitu potravin, musí se samy snažit o nápravu. Eurokomisařka Věra Jourová z hnutí ANO uvedla, že Evropská komise dala členským zemím Unie návod, jak využívat stávající pravidla při potírání praxe dvojí kvality potravin a dalších výrobků. Komise rovněž uvolnila v přepočtu přes 50 milionů korun, které mají sloužit na další srovnávací testy a na vypracování jednotného postupu.

„Výkladové pokyny a doporučení nemohou nahradit závaznou směrnici. Aby národní dozorové orgány mohly vymáhat legislativu, musí být opravdu přesná. Těžko bychom se jinak dohadovali s výrobci o tom, co je a není významný rozdíl v kvalitě,“ říká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). 

„Bavíme se o nekalé obchodní praktice, kdy má značkový produkt prodávaný ve stejném balení jiné složení. Od takového výrobku má spotřebitel jistá očekávání, a je tedy klamán.“
Olga Sehnalová

Problematika dvojí kvality potravin by proto podle ní měla být výslovně uvedena na černé listině, která je přílohou směrnice o nekalých obchodních praktikách. Uznává sice, že změna legislativy může trvat delší dobu, dozorové orgány ale prý musí mít v ruce jednoznačný text zákonné normy, která by jim umožnila závadné jednání potírat. 

S nutností zpřesnit evropskou legislativu souhlasí i ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička. Podle něho má ale pozitivní vliv na výrobce už samotná debata o dvojí kvalitě potravin. Část zodpovědnosti pak leží i na zákaznících, ovšem ne vždy prý mají spotřebitelé na výběr. 

„Pokud se budou nadále medializovat produkty tímto způsobem problematické, tak to jistě svůj efekt má. Ale ne vždy a všude. Masová konzerva, která je pro německý trh z vepřového masa a pro český z drůbežích separátů, byla testována v roce 2015 i letos a výsledky jsou úplně stejné,“ připomíná Sehnalová. 

Autor:  Jan Bumba
Pořad: Dnešní Plus  |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: denně  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Radiofórum

Twitter

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace