Výstava Big Bang Data: Jak mění internet a obrovské množství dat naše životy

10. duben 2017

Výlet do nitra internetu nabízí nová výstava Big Bang Data v pražské galerii DOX. Více než třicítka umělců se zabývá tématem informační exploze na internetu spojené s generováním obrovského množství dat.

Výstava návštěvníkům ukazuje nejen to, jak je dnes naše soukromí ohroženo, ale také jak nás těžení velkých dat může obohatit o nové umělecké zážitky. Koncept výstavy vznikl v roce 2014 ve Španělsku a od té doby díla putují po evropských galeriích. Praha hostí expozici jako jediné město ve střední Evropě.

Hned po vstupu šustí pod nohama návštěvníků záplava fotografií. Obří kopec fotek se zvedá od rohu místnosti, svažuje se v jejím středu a znovu se zdvihá k druhé straně. Tato instalace holandského umělce Erika Kesselse se jmenuje Čtyřiadvacetihodinové fotky a ukazuje, jak masivní objem digitálních fotografií dnes lidé vytvářejí.


Projekt Big Bang Data upozorňuje doslova na střeva a kosti internetu. V jedné místnosti je na zemi mapa světa, kde jsou jednotlivé země spojeny barevnými čarami, některé mnoha, jiné jen jednou. Například Londýn je spojen s východním pobřežím USA mnoha čarami, ale Kuba jen jedinou a to přes Venezuelu. Tato instalace tak předkládá přehledný atlas internetu.

„Ta obří vlna tvořená hromadami fotografií, to jsou fotky nahrané na platformu Flickr během jediného dne. Lidé u těchto fotek nenastavili žádné zabezpečení a Erik Kessels se neptal na povolení, stejně jako se neptají různé firmy, které používají naše data. Tato hromada vypadá jako smetí, ale ve skutečnosti jde o zlatý důl,“ vysvětlila kurátorka výstavy Olga Subirósová.

Jedním z nejzajímavějších objektů výstavy je mobilní socha, která ukazuje schopnost internetu přenést nás do míst, kam se nikdy fyzicky nepodíváme. Jde o mřížku přibližně 4x4 metry, která je zavěšená na mnoha lankách uprostřed místnosti a vlní se.

„Napsal jsem speciální software, který přijímá data z bóje uprostřed Tichého oceánu,“ popsal autor instalace Američan David Bowen. „Jsou to údaje o výšce vln a jejich periodicitě. Jde tak o fyzické ztvárnění toho, co se děje kdesi uprostřed Tichého oceánu zrovna teď. Velice pravděpodobně se tam nikdo z nás nedostane a já vytvořil neviditelnou, nedosažitelnou situaci, zničehonic hmatatelnou přímo tady v galerii.“

24 hodin ve fotografiích, instalace

Speciálně pro pražskou podobu výstavy vznikla instalace, která promítá na mapu informace o tom, jaké smajlíky lidé právě používají na síti Twitter v Praze. „Ukazuje se, že Praha je velmi klidné město, které nemá výrazné vzestupy ani veselosti, ani smutku. Ale uvidíme, třeba se to ještě změní,“ říká kurátorka výstavy.

Expozice Big Bang Data potrvá do poloviny srpna a v jejím rámci je naplánován také bohatý doprovodný program přednášek a akcí.

autoři: oci , Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.