Využili situace, aby ukázali slabost ODS, říká politolog o nezvolení Fialy do vedení Sněmovny

24. listopad 2017

První schůze nové Poslanecké sněmovny v pátek skončila, vedení dolní komory ale zatím není úplné. V prvních dvou kolech poslanci zvolili čtyři z pěti místopředsedů. Dostatek hlasů nezískal kandidát druhé nejsilnější sněmovní strany – Petr Fiala z ODS. Jak na to strany reagují, zjišťoval reportér Tomáš Jelen, který je ve sněmovním studiu Českého rozhlasu.

Protože volba byla tajná, nemůžeme přesně vědět, kdo pro něho hlasoval a kdo ne. Zástupci sněmovních stran a hnutí dnešní hlasování ale rozsáhle komentovali a můžeme vyjít taky z počtu odevzdaných lístků.

Na poslední volné místopředsednické křeslo nikdo kromě šéfa ODS nekandidoval a ještě včera to vypadalo, že všechny sněmovní strany jsou na obsazení vedení Poslanecké sněmovny domluvené. Nakonec ale Petr Fiala získal v druhém kole jen 85 hlasů ze 195 přítomných poslanců. Jediná strana, která dnes řekla, že ho nepodpořila, je hnutí SPD. Podle předsedy Tomia Okamury proto, že o to ODS nepožádala.


Budou pokračovat jednání, nevidím to jako tragédii a můžu jednoznačně říct, že rozhodně nikdo z nás nedostal nějaký befel, jak má hlasovat. Každý jsme si hlasovali podle svého.Richard Brabec (ANO)

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že bude apelovat na své poslance, aby Fialu v další volbě podpořili. A smířlivě se k neúspěšnému kandidátovi vyjádřil i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že poslanci byli svědky demonstrace moci nevyslovené koalice hnutí ANO, SPD a komunistů.

Všechny tři zmíněné strany, tedy ANO, SPD a komunisté ale odmítají, že by tvořili nějaký hlasovací blok, nebo spolu úžeji spolupracovali. Čtyři úspěšní kandidáti, a tedy noví místopředsedové Poslanecké sněmovny, jsou Vojtěch Filip z KSČM, Jan Hamáček z ČSSD, Tomio Okamura z SPD a Vojtěch Pikal z Pirátské strany.

Slabost ODS?

Politolog Jan Bureš z Metropolitní univerzity Praha si myslí, že při páteční volbě vedení Poslanecké sněmovny se střetly odlišné postoje jednotlivých stran vznikající hlasovací koalice.

„Pokud jde o ANO, byla snaha ODS trochu vytrestat za to, že opakovaně není ochotná přistoupit na jednání o případné vládní spolupráci. Pokud jde o SPD, ODS předem oznámila, že nebude podporovat pana Okamuru na místopředsedu sněmovny, domnívám se proto, že nechtěli podpořit tohoto kandidáta. Zároveň si myslím, že SPD, hnutí ANO i komunisté využili situaci k tomu, aby ukázaly na slabost ODS, které se, přestože je druhou nejsilnější stranou v parlamentu, nepodařilo prosadit svého kandidáta na místopředsedu,“ myslí si Bureš.

Richard Brabec sice řekl, že každý z poslanců hnutí ANO hlasoval podle svého, politolog ale dodává, že nevíme, co se odehrálo v poslaneckém klubu ANO. „Jestli si neřekli, že na první nebo i na druhý pokus nebudou pana Fialu volit. Problém byl, že se všem zdálo, že když je pět kandidátů na pět míst, tak to nikdo nebude rozporovat. Podle mě tam byla určitá strategie, která musela být předmětem nějaké dohody,“ míní Bureš.

autoři: bum , jpr
Spustit audio