Z neschopnosti vlády investovat vyplývá přebytek rozpočtu, říká František Laudát (TOP 09)

15. listopad 2016

V roce 2018 nás čeká přebytek veřejných financí. Ministerstvo financí totiž očekává, že se dostanou do přebytku jedné desetiny procenta hrubého domácího produktu. Další rok by měl přebytek stoupnout na půl procenta HDP. Nedalo by se to stihnout ještě za stávající vlády?

„Vždycky to záleží na tom, jak funguje ekonomika, a druhá věc je, jak vybrané peníze spotřebováváme. Zatím, protože žijeme v období téměř permanentních voleb, je tam určitá oběť populismu a ty peníze se nějak spotřebovávají. To vede k tomu, že cesta k přebytkovému rozpočtu neprobíhá tak rychle, jako kdybychom byli trochu rozumnější,“ říká poslanec Ivan Pilný z hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru.

Investice brzdí ekoteroristé

S tím ale nesouhlasí poslanec František Laudát z TOP 09, místopředseda Hospodářského výboru a člen Rozpočtového výboru: „Pokud by byla racionálně uvažující vláda, tak vyrovnaný rozpočet už mohl být letos, on i bude. Rok 2017, 2018 by u normální vlády byla skoro povinnost, nečekat na rok 2018.“ Podle Laudáta je alarmující totální neschopnost vlády investovat a z toho se podle jeho názoru odvíjí přebytek rozpočtu.

Podle Ivana Pilného jsou investice, zejména dopravní, omezeny nejen penězi: „Jsou omezeny i tím, že podléháme vlivu něčeho, co bych nazval ekoteroristy. Máme ekology, s těmi souhlasíme, a pak máme ekoteroristy, kteří zpožďují dopravní stavby na základě zeleného tlaku, který přichází především z Evropské unie. – V této zemi něco postavit není otázka peněz, ale především přebujelé byrokracie, která je vázána předpisy z Bruselu.“

Dá věřit revidovaným prognózám ministerstva financí, když ještě na jaře se počítalo i pro rok 2018 s deficity? Poslechněte si celý duel poslanců Ivana Pilného (hnutí ANO) a Františka Laudáta (TOP 09) >>

autoři: mmk , jpr
Spustit audio