„Žádné gesto dobré vůle, ale cynismu,“ říká k možnému ocenění Bradyho Petr Hartman

25. říjen 2016

Na tiskové konferenci Jiřího Ovčáčka, za přítomnosti ředitele protokolu Jindřicha Forejta, zazněly informace týkající se aktuálně probíraného téma okolo Jiřího Bradyho a jeho státního vyznamenání.

„Státní vyznamenání není možné vynucovat jakoukoli nátlakovou kampaní. Aby dal pan prezident najevo, že k neudělení nemá politické motivy, je připraven učinit gesto dobré vůle a zvážit ocenění pana Bradyho při vhodné příležitosti," řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na tiskové konferenci.


Nedostali jsme od Hradu jednoznačné odpovědi, které si zasloužíme.Petr Hartman

„Žádné gesto dobré vůle, je to gesto cynismu,“ komentuje toto vyjádření Petr Hartman pro Český rozhlas Plus.

Podle něj by bylo naivní si myslet, že na tiskové konferenci zazní, že vyznamenání Brady dostane: „Tím by Hrad potvrdil všechny ty pochybnosti, které kolem toho byly.“

„Dokonce jsem slyšel i úvahy, že si někdo mohl udělat z pana Bradyho legraci. Ale proč by si někdo dělal z pana Bradyho legraci? Proč by si vybral člověka, kterému je téměř 90 let, žije v Kanadě a nemá důvod si něco vymýšlet a zapojit se do politických her svého synovce, pana Hermana,“ říká komentátor Českého rozhlas Plus.

Poslechněte si záznam tiskové konference

Upozorňuje na to, že se snaží lidé okolo Hradu vysvětlit vše tak, aby to logicky nepoškodilo osobu prezidenta. „Chybějí nám prostě tvrdá fakta. V případě kauzy zmeškaného pohřbu jsme je měli.“ říká.

„Ten, kdo dobře poslouchal tu tiskovou konferenci, tak ví, že nikdo nevyvrátil, že by spolu pan prezident a ministr kultury hovořili."

autor: bar
Spustit audio