Zavražděný novinář psal o mafii. K vyšetření jeho smrti jsem skeptický, říká šéf syndikátu

27. únor 2018

Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak se údajně zabýval buňkou italské mafie z Kalábrie působící na východním Slovensku, kde se snaží získávat evropské dotace na neexistující projekty a peníze vozí zpět do Itálie. Listu Denník N to prozradil investigativní novinář Tom Nicholson. Stále se čeká na výsledky pitvy, k vraždě zřejmě došlo ve čtvrtek, nebo v pátek, těla novináře a jeho snoubenky ale policie našla až v neděli.

„Jsem velmi skeptický. Práce policie je zastřená rouškou tajemství, novináři jsou vyzýváni, aby čekali na informace. Nějaký čas už ale uběhl a mám pocit, že první dny jsme ztratili,“ říká předseda Slovenského syndikátu novinářů Daniel Modrovský s poukazem na dobu, která uplynula od vraždy do nálezu těl.


Důvěra v policii není nijak vysoká. Za novináře můžu říci, že případy většinou zůstávaly bez povšimnutí.Daniel Modrovský

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani včera vyzval slovenské úřady k důkladnému vyšetřování. Existují snad obavy, že by policie mohla postupovat jinak? „Věřím, že právě tyto signály napomůžou k tomu, aby se na tento případ nezapomnělo,“ doufá Modrovský.

Připomíná také, že novináři jsou na Slovensku zastrašováni od 90. letech, ať už šlo o výhrůžky, náboje v dopisech nebo vypálená auta. „Nějaký čas to vypadalo, že se společnost posunula, ale touto vraždou se vracíme zpět,“ dodává.

Premiér Robert Fico mluvil v minulosti o novinářích jako o hyenách, slizkých hadech a prostitutkách. To podle Modrovského pomáhá vytvářet atmosféru, ve které se na práci novinářů nepohlíží jako na něco přínosného.

Slovenská vláda nyní vypsala odměnu ve výši jednoho milionu euro za informace vedoucí k dopadení vraha. „Nemyslím, že je to šťastné. Jistě je to dostatečná částka, aby případný svědek začal někde daleko od Slovenska nový život. Na společnost to ale vrhá stín,“ uzavírá.

autor: bur
Spustit audio