Zeman bude znovu kandidovat. Není to žádné překvapení, hodnotí komentátor Konrád

10. březen 2017

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci potvrdil, že bude znovu kandidovat na svou funkci. Rozhodnutí oznámil již včera asi tisícovce svých příznivců. Podle svých slov zvažoval argumenty pro i proti.

Mezi argumenty proti zmínil svůj věk a touhu po odpočinku: „Je mi 73 let, za rok mi bude 74 a podle statistiků je pravděpodobnost dožití průměrného českého muže 75 let. Takže v tomto okamžiku, mám-li věřit statistikům, mi zbývají 2 roky života, které bych měl prožít v klidu, míru, pokoji a odpočinku.“

Zhodnotil i svůj zdravotní stav a poté představil dva důvody, které ho vedly k opětovné kandidatuře: cítí podporu veřejnosti a práci, kterou dělá, dělá rád. Dodal, že se ale rozhodně nepovažuje za favorita prezidentských voleb, a oznámil, že nepovede žádnou osobní volební kampaň.

Komentátor Českého rozhlasu Ondřej Konrád řekl, že Zemanovo oznámení, že bude znovu kandidovat, není žádným překvapením. Všechny průzkumy hovoří zcela jednoznačně pro to, že zatím je favoritem nadcházejících voleb.


Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů, a pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky odpovídat. (…) Jinými slovy, s pokorou, která mně jinak vůbec není vlastní, vložím svůj osud do rukou občanů této země a samozřejmě se podřídím rozhodnutí.Miloš Zeman

To, že Miloš Zeman prohlásil, že se necítí být favoritem, by podle politologa Víta Hlouška z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity mohla být taktika ve vztahu k tomu, jakou kampaň povede.

„Když se podíváme na to, jak se vyvíjí jeho hodnocení v tom, co má prezident dělat, jak reprezentuje, jakým způsobem vystupuje vůči ostatním politickým institucím, tak se přeci jen, snad s výjimkou kategorie důstojnosti prezidentského úřadu, Zeman dostává na ta čísla, na která jsme byli zvyklí za Václava Klause nebo dokonce Havla. Z těchto prezidentů dlouhodobě nejlépe skóruje v kategorii, že je prezident, který nejlépe rozumí problémům běžného člověka. V situaci, kdy je prezident volen přímou volbou, je toto velice důležité,“ říká Hloušek.

autoři: bum , jpr
Spustit audio