Zeman se bude v debatách snažit ukázat Drahošovu nezkušenost, odhaduje politoložka

23. leden 2018

Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Miloš Zeman se utkají ve dvou televizních debatách. První odvysílá už v úterý večer televize Prima, druhou ve čtvrtek Česká televize. Zatímco Drahoš využívá poslední dny před volbami k objíždění regionů, Zeman se plně soustředí právě na televizní duely.

Jaký vliv může mít vystoupení kandidátů v televizi na rozhodování lidí, rozebírá politoložka a specialistka na politický marketing Anna Shavit z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Můžou televizní debaty ovlivnit rozhodování voličů? Nepřeceňují se?
Rozhodně bych je nepodceňovala. Vzhledem k poslednímu výzkumu, který udělal Median s Kantarem, jsou šance obou kandidátů velmi vyrovnané. Debaty proto mohou být významné, protože se na jejich základě mohou někteří voliči rozhodnout. Dopad debat může být v tom, že mobilizuje lidi, kteří nechtěli jít volit.

Je důležitější, co kandidáti neřeknou, než do řeknou? Aby neudělali nějakou zásadní chybu, kterou by mohli odpudit své případné voliče, nebo mobilizovat voliče protikandidáta?
Jestli narážíte na řeč těla a jak budou působit, je to samozřejmě důležité, ale uvidíme, jakou budou mít debaty sledovanost. Někdy ovšem záleží i na tom, co druhý den o obsahu debaty napíšou noviny. Lidé, kteří se na ně nebudou koukat, se mohou na základě toho také rozhodnout, jak volit. Tady je specifické, že se bude očekávat, jak střet současného prezidenta s vyzyvatelem, který je na tom podle průzkumů velmi dobře, proběhne. V této kampani je to první moment, kdy se fyzicky potkají, což má opravdu velký význam.


Současný prezident Miloš Zeman a jeho protikandidát v druhém kole prezidentské volby Jiří Drahoš se v úterý večer poprvé přímo střetnou v televizní debatě na Primě. Měly by mluvit o čtyřech okruzích, a to o možnosti změn v Ústavě České republiky, vyrovnání se s minulostí v Česku, domácích politických fenoménech a zahraniční politice. Každý z kandidátů si může do hlediště Hudebního divadla Karlín o kapacitě 921 lidí pozvat své podporovatele a příznivce. Ve čtvrtek odvysílá druhou debatu Česká televize, a to z pražského Rudolfina. Bude ji moderovat Světlana Witowská a každého z kandidátů může přijít podpořit jen 30 příznivců.

Spíše jsem narážel na jednu z televizních debat před pěti lety, kdy Karel Schwarzenberg nepřesně interpretovaným výrokem o Benešových dekretech pravděpodobně odpudil část voličů a z toho tématu se stalo dominantní téma až do prezidentských voleb. Může nějaká interpretace posunout kampaň do úplně jiné fáze?
Rozhodně. Je potřeba se držet témat, která chcete komunikovat – proč byste mě měli volit, jaký budu prezident. Vzpomínané Benešovy dekrety tehdy otevřel Karel Schwarzenberg sám. V debatě to nebylo ještě tak nešťastné, ale druhý den to převzala všechna média a hlavně tím Miloš Zeman otevřel debatu na Primě, kde položil otázku Karlu Schwarzenbergovi, ať se k tomu znovu vyjádří. Domnívám se, že se Miloš Zeman bude snažit poukázat na nezkušenost a politickou neschopnost Jiřího Drahoše. Bude se snažit ukázat, že v těžkých dobách je důležité volit někoho, kdo má politickou zkušenost.

Jak vypadá příprava kandidáta na televizní debatu?
Různým způsobem, podle toho, jak to kdo bere vážně. Ideální scénář je, že si pronajmete studio a snažíte se nasimulovat podobu debaty. V tomto případě se budete snažit, když jde o Primu, mít jednoho moderátora, pokud by to byla příprava na Českou televizi, snažit se mít dva moderátory, muže a ženu, zjistit témata, která budou probírána, a potom sledovat, jakým způsobem protikandidát vystupuje: sledovat jeho mediální výstupy, připravit podklad, zkusit debatu a vystavovat kandidáta co nejvíce komplikovaným otázkám, natočit to a rozebrat. To znamená dívat se jak na faktický obsah, tak i na řeč těla, a snažit se kompletně kandidáta připravit, aby dobře zaznělo hlavní sdělení, aby všechno bylo v souladu, aby ho nic nepřekvapilo.

Takže byste řekla, že v týmu Jiřího Drahoše někdo ve cvičných debatách hraje Miloše Zemana a naopak?
Nechci spekulovat. Dovedu si představit, že v týmu pana Drahoše to může takto probíhat. Nevím, jestli tomu Miloš Zeman věnuje až tolik energie. Na druhou stranu, z jeho poslední komunikace, z toho, že z původně plánovaných dvou debat nakonec jde na čtyři, z toho, jak se vymezuje, i z věcí, které zmiňoval, mi připadá, že přípravě věnuje mnohem větší pozornost než pár let zpátky.

Dá se naučit, jak obstát v televizní debatě?
Rozhodně, protože pro někoho, pro koho je to nové prostředí, může ho to překvapit. Ať už jsou to světla, kamery, buší vám srdce. Celkově to je velmi odlišné prostředí od debaty, kdy se potkáváte s voliči na náměstí, nebo v nějaké kavárně nebo v jiném prostředí. Simulace je důležitá – pokud možno vědět, co vás čeká. Ono to není nic příjemného, když tam stojíte, svítí vám světla do očí, máte reagovat, musíte se tvářit inteligentně, nebo alespoň přátelsky, i když mluví oponent, protože nevíte, jestli vás nějaká kamera nezabere. Je to poměrně odlišná disciplína od normální komunikace.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio