Zemřela herečka Květa Fialová. Proslavila ji role Tornádo Lou ve filmu Limonádový Joe

26. září 2017

Zemřela herečka Květa Fialová, bylo jí 88 let. V její filmografii najdeme desítky filmů, například Limonádový Joe, Slaměný klobouk, Na kolejích čeká vrah nebo Léto s kovbojem. Byla i stálicí divadelního jeviště pražského Divadla ABC, kam ji v 50. letech angažoval Jan Werich. S herectvím začínala Květa Fialová hned po druhé světové válce.

Své první angažmá získala Květa Fialová u divadla už v šestnácti letech. Po brněnské JAMU hrála v Opavě, v Českých Budějovicích, v Kolíně a ve Slovenském národním divadle v Martině. Ve svém filmovém debutu, v Plaveckém mariáši z roku 1952, předvedla vůbec první polibek v naší poúnorové kinematografii.

K jejím nejznámějším snímkům patří Limonádový Joe aneb Koňská opera a nezapomenutelná Tornádo Lou, i když za ni zpívala Yveta Simonová.

Dále hrála například v seriálu Hříšní lidé města pražského, ve filmu Fantom Morrisvillu, Adéla ještě nevečeřela – v rolích, které sice nebyly hlavní, ale podstatné. A vždy působila trochu tajemně, možná i pro svou životní filozofii.

„Mám svůj svět. A víte dobře, že svět neexistuje vůbec a každý ho vidí podle svého. Je situace a je deset lidí – každý tu situaci uvidí jinak. Někdo jako katastrofu, někdo jako radost, jako zázrak. Každý uvidí svůj svět. Dva lidé si o stejné situaci nemyslí stejnou věc,“ vysvětlila.

V roce 1958 získala Květa Fialová angažmá u Jana Wericha v pražském Divadle ABC, a právě téhle scéně zůstala věrná po celou svou kariéru. Zahrála si tu řadu rolí, zejména ve hrách komediálních a konverzačních – mj. Vajíčko, Charleyova teta a přes stovku repríz odehrála v Jezinkách bezinkách.

Odehrála stovky zájezdových představení a i po osmdesátce hostovala třeba ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Květa Fialová milovala mimo zvířat a přírody obecně také stáří, které ji podle jejích slov osvobozovalo.

autor: era
Spustit audio